Glapp i framgaffeln på NV 11

Fråga: Hur reparerar man en framgaffel till NV 11? Det finns ett kännbart glapp i gaffelbenen. Har ni haft någon artikel om det i tidningen?

Arne Jogesäter

 

Svar: Jag har tyvärr inte skrivit om framgaffeln till NV 11 i Classic Motor och har inte heller någon sprängskiss till denna gaffel. I många av dessa gafflar från 1950-talet brukar det dock sitta bussningar av brons eller fibermaterial som man kan byta ut om de blivit slitna. Att hitta fibermaterial kan vara knepigt, men bronsämnen går att få tag på som man kan svarva till. Eventuellt kan man använda polyamid (nylon) om gaffelbenen är väldigt släta och fina på ytan.

Är de inre gaffelbenen för slitna och kanske krokiga måste det bytas ut. Dessa är ekla i sitt utförande och går att nytillverka om man har tillgång till en svarv. Har man tur kan det finnas så kallade ämnesrör i rätt dimension. Då räcker det med att kap dem till rätt längd och flytta över fästena för hjulaxeln (svetsning).

I sprängskissen ovan syns framgaffeln till storebror NV 20. Detalj nummer 7 kallas för ”Buffert” och är nog inte en bussning, trots sitt utseende, utan kanske ett genomslagsskydd eller liknande. Hålet ser i alla fall för litet ut.

Jim Lundberg

Glapp i framgaffeln på NV 11
Förklaring till skissen ovan.
Rulla till toppen