Ettans växel hoppar ur på JB 128

Fråga: Hej. Jag äger en Monark M75 med JB 128 cc motor. Motorn har jag renoverat. När jag är ute och kör motorcykeln så hoppar 1:ans växel ur men inte 2:ans växel. Vad är orsaken till detta fel? Jag tyckte att allt såg OK vid montering av växellådan vid monteringen. Hade stor nytta av din bok!

Lars-Göran Vinsmo

 

Svar: Växelreglaget på Monark M 75 är en aning sladdrigt där en spiralfjäder (inringad på övre bilden) ska överföra kraften från växelpedalen till motorns växelarm. Om jag minns rätt ligger ettans växel uppåt på denna motorcykel (ettan ligger nedåt på NV-JB med samma motor). Om ettan ligger uppåt vill ju gravitationen dra ner pedalen mot friläget. Dessutom saknar Monark den friktionsled i växelpedalen som sitter i NV och som bättre håller pedalen i valt läge.

En annan, mer generell, orsak till att växlarna hoppar ur är att tapparna på medbringaren (och motsvarande hål i dreven) har slitits koniska så att medbringaren knuffas bort vid belastning. Men JB-lådan är ganska stryktålig och dessa fel är relativt ovanliga och om du besiktat och godkänt dessa delar kan det kanske hjälpa om man byter ut (eller sträcker ut) fjädern (nr 51) som har till uppgift att hålla kvar vald växel i läge genom att trycka in en kula (nr 52) i ett spår på axeln (nr 49). Kul att du haft nytta av Stora Tvåtaktsboken, del1!

Jim Lundberg

Ettans växel hoppar ur på JB 128
Den lilla fjädern (51) har till uppgift att hålla kvar vald växel och kan behöva bytas till en starkare om växlarna hoppar ur.
Ettans växel hoppar ur på JB 128
Förklaring till skissen ovan.
Rulla till toppen