Service och underhåll av Husqvarna Novolette

Service och underhåll av Husqvarna Novolette

Publicerad

Fråga: Hej! Jag har nyligen köpt en Husqvarna Novolette modell 3421 med 26" hjul och parallellogram gaffel. Motorn går förträffligt och har inte gått på 12 år men startar ändå alltid direkt, men jag undrar ändå, vad borde jag kolla över och underhålla på motorn och ramen innan jag kör några riktiga långturer? Typ olja i motorn, mm. Dessutom ser jag att det finns fettnipplar på framgaffeln, bör kanske fettas in?

Sen är det förgasaren... finns det någon tomgångsskruv på den? Eller ställer man det med vajern som på Amal 308 förgasaren? Just nu har den lite svårt att gå på tomgång innan den värmt upp sig riktigt... Och så undrar jag lite hur kopplingen fungerar, mest av nyfikenhet.

Erik B

 

Svar: Jag lägger ut instruktionsboken till 1954 års Husqvarna Novolette så ser du hur normalt underhåll samt reglage ska skötas. Högerklicka på bilderna och välj "Spara bild som…" för att ladda hem dem. När det gäller kopplingen på Novoletten är det en mekanisk in/ur-koppling där två kulor pressas ut i remskivans nav vid inkoppling (=drift). Det går alltså inte att slira iväg, utan det är "antingen eller" som gäller. Jag har för mig att man kopplar i och ur motorn med gashandtaget.

Bingförgasarna från den här perioden brukar sakna tomgångsskruv och tomgångsvarvtalet ställs då med längden på gasvajern. Eftersom tomgångsvarvet ökar när motorn blir varm får man ofta leva med att tomgången blir låg och opålitlig den stunden motorn är kall. Alternativet kan annars bli att tomgången blir alldeles för hög efter varmkörning.

Jim Lundberg

On
Off

9 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Monark med CZ-motor där det dryper olja ur avgassystemet

2 kommentarer

Andercz: Har du nyss fått fart på cykeln? Har den stått stilla länge? Har den stått med en läckande förgasare, kan det ha runnit oljeblandad bensin in i vevhuset. När den mer lättflyktiga bensinen avdunstar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01