Bästa vinterförvaringen

Bästa vinterförvaringen

Publicerad

Fråga: Hur ser ni på det här med vinterförvaring? Jag har köpt mig en riktig klenod - en Dodge Charger från 1969. Nu har jag ett dilemma, ska jag vinterförvara den i min carport eller hyra en plats i ett varmgarage?

Min carport har både tak, väggar och port och är mer som ett större kallt förråd där jag kan stänga in bilen under vintern. Men då bilen numera är min kärlek är jag rädd att skada den och vill undvika rost och maskinella skador under de kalla månaderna. Hur hade ni experter gått tillväga? Hur mycket skada tar bilen av att förvaras på ovan angivna sätt? Bör jag leta varmgarageplats istället?

Vore verkligen tacksam för svar

Med vänlig hälsning, Frans

Svar: En bil tar sällan skada av att förvaras i ett kallgarage och jag gissar att du har asfalt eller betonggolv. Då ska det inte vara några problem alls.

Rost lär inte hinna angripa bilen och motorn tar ingen skada, men se till att du har glykol i kylaren så att den inte fryser. Palla gärna upp bilen om den ska stå en längre tid för att undvika platta däck, eller fyll åtminstone på ett eller ett par extra kilo. En del föredrar att serva bilen, byta olja med mera innan den ställs undan, andra väntar till våren. Några förespråkar att stiften ska tas ur och motorolja sprutas in genom tändstiftshålen. Sedan körs motorn på startmotorn några varv. Sedan monteras stiften tillbaka och förgasaren töms på bensin för att förhindra utfällningar. Andra föredrar istället att varmköra motorn någon gång i månaden. Det finns, som du märker, en hel del varianter och jag har säkert glömt flera av dem.

Robert Gustavsson

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Monark med CZ-motor där det dryper olja ur avgassystemet

2 kommentarer

Andercz: Har du nyss fått fart på cykeln? Har den stått stilla länge? Har den stått med en läckande förgasare, kan det ha runnit oljeblandad bensin in i vevhuset. När den mer lättflyktiga bensinen avdunstar...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

  • Classic Motor 2018-05

  • Classic Motor 2018-04

  • Classic Motor 2018-03

  • Classic Motor 2018-02

  • Classic Motor 2018-01