Krånglande däck på Monark Monarped

Fråga: Hej, jag har en Monark Monarpeden från 1958 som jag skall byta däck på. Har nytt däck 2,25 19″ och ny slang 19″. Jag använder vanligtvis vatten med lite såpa i och kränger med händerna i så mycket som möjligt. Saken är den nu att däcket vill inte riktigt ”komma ut” på fälgen, jag har pumpat i bar och ”slagit” hjulet i marken. Har kontrollerat att fälgen är ren, rund och fin. Har lossat och gjort om proceduren flera gånger, det enda som hänt är att däcket inte går ”ut” någon annanstans. Har provat med ett annat nytt däck men utan lycka. Vad har ni för tips?

Emil Brandt

 

Svar: Du har gjort det man normalt gör för att få däcket på plats; såpvatten, högt lufttryck och att man studsar hjulet mot golvet några gånger. Såpvatten är ett måste vid montering av däck på fälg och se till att vattnet når ända in till fälgen så att däcket lätt kan glida ut mot kanten. Däcket ska ju gå ända ut till fälgkanten (pilarna på bilden) när det är fullpumpat.

Detta förutsätter att måttet A är samma på däck och fälg. Är däcket mindre än fälgens diameter kommer det inte att går ut mot kanten utan fastnar på vägen. Då är frågan om däcket är feltillverkat. Det förekommer dåliga däck från låglöneländer på marknaden. Oftast handlar det om att de spricker, men tyvärr är inget omöjligt och det kan även vara måttavvikelser. Testa med ett däck av ett annat fabrikat.

Jim Lundberg

Krånglande däck på Monark Monarped
Såp- eller tvålvatten är ett måste när man kränger på däck hemma i garaget.
Rulla till toppen