Elproblem på Lambretta LD 150

Fråga: Hej!  Har ett förmodat el-problem på min Lambretta LD 150 från 1957.  Den är renoverad och har ny kabelhärva. Jag vet inte om den haft batteri från början men kabeln fanns där och finns på nya härvan.  Den startar lätt och går bra men när jag slår på lyset så dör den ner till tomgång. (Bara om jag har ett högt varv så håller den varvet och går ungefär lika bra.)

Om jag sedan ger gas så blir det bara ett BÖÖÖ-ljud och motorn har svårt att varva upp.  Har kollat över el-schemat och allt ser rätt kopplat ut.  Ingen skillnad om jag kopplar batteri till den.  Har ni några idéer på vad det kan vara?

Mattias

 

Svar: Börja med att kolla så att det inte är kortslutning i strålkastaren – eller själva glödlampan vilket faktiskt kan hända. Om du tar den kabeln som går upp till lyset och kopplar bort den från motorn och ansluter ett batteri till denna ska ju hel- och halvljus fungera som det ska.

Om Lambrettan har ett batteri ska det finnas en likriktare någonstans som omvandlar ljusspolarnas växelström till likström för att inte skada batteriet. Dessa likriktare är lite ömtåliga och kan gå sönder om de får en strömstöt eller kopplas in fel.

Jag vet inte exakt hur Lambretta har anslutit batteriet och vad det försörjer, men om laddningen inte fungerar ska allt fungera med ett batteri så länge detta har ström i sig. Årsmodellen 1957 bör betyda att den är en ”serie 1” och jag har hittat schemat ovan på scooterhelp och som bör stämma till din Lambretta, en där finns inget batteri inritat. Där är tändspolen självförsörjande med energi från svänghjulets magneter och har inget med övriga elsystemet att göra. Den gröna kabeln går upp till dödarknappen vid styret.

Jim Lundberg

Rulla till toppen