Har jag en Stålpilen moped?

Fråga: Hej! Har nu suttit och velat fram och tillbaka om jag har en Stålpilen eller ej. Är väldigt intresserad av att veta detta så är tacksam för svar! Jag såg en exakt likadan på Google där det stod att de var en Stålpilen och de var då jag började fundera om kolla runt om vad jag har

Jörgen Gustavsson

 

Svar: Din moped är en Monark och enligt försäkringsdekalen på bakskärmen är mopeden tillverkad 1962. På den tiden ingick en femårig trafikförsäkring när man köpte en ny moped. På dekalen står det att försäkringen gäller till och med den 30/6 1967 och räknar man bakåt 5 år så såldes mopeden alltså 1962 (1967-5=1962).

Förr var det väldigt vanligt att man sålde mopeder under eget namn så att exempelvis en liten cykelfirma kunde få sitt namn på en moped från Monark eller andra stora tillverkare som Nymans Verkstäder (NV) eller Husqvarna. Detta kallas för Dekaltrimning, eller Badge Engineering, och Monark var nog det fabrikat som var flitigast på att sälja mopeder med andras dekaler. Ett av dessa varumärken var Stålpilen som tillhörde järnhandlaren Dala-Järn AB i Borlänge.

Hade din moped varit en äkta Stålpilen hade den haft sådana dekaler – inte monarkdekaler. Modellen heter Monarpeden och din moped är en budgetmodell som då bör ha beteckningen ”1202” som bara tillverkades 1962.

Jim Lundberg

Har jag en Stålpilen moped?
Jörgens moped är en Monark Monarped och just denna är en budgetmodell av Monarpeden som har beteckningen ”1202”.
Har jag en Stålpilen moped?
Har jag en Stålpilen moped?
Äldre mopeder är normalt knepiga att datera eftersom de inte är registrerade, men om den har en trafikförsäkringsdekal blir det enkelt. Ett tag ingick en femårig trafikförsäkring när man köpte en ny moped. Då fick mopeden en dekal som visade hur länge försäkringen gällde – det här var långt innan Polisen kunde gå in i databaser för att kolla försäkringar på fordon. Jörgens moped är/var försäkrad till den 30 juni 1967 och drar vi bort fem år så betyder det att den såldes ny 1962.
Har jag en Stålpilen moped?
Delförstoring av bensintanken. På dekalen står det Monarpeden med Monarks klassiska krona ovanpå.
Har jag en Stålpilen moped?
Delförstoring av sadelröret. Här sitter en monarkdekal. Hade det varit en Stålpilen hade det suttit en stålpilendekal där istället.
Rulla till toppen