Tankmätaren visar tomt

Tankmätaren visar tomt

Publicerad

Fråga: Jag har en fråga med anknytning till artikeln om tankgivare "Tomt i tanken". Jag köpte en Fiat 128 där säljaren hade bytt bensintank. Jag tänkte inte så mycket på detta men när jag första gången fyllde full tank inträffade en lustighet. Bensin mätaren indikerade tom tank dvs. mätarnålen ställde sig på noll. När jag hade kört X antal mil och förbrukat Y antal liter ställde sig nålen plötsligt på full tank för att sedan sjunka med förbrukningen. Jag har accepterat detta beteende utan att förstå varför men när jag läste artikeln misstänker jag att detta beror på att mätare och givare inte är kalibrerade med varandra. Går det att kalibrera mätare och givare mot varandra utan att behöva ta bort bränslegivaren från tanken?

Med vänlig hälsning

/Thomas S.

Svar: Hej Thomas. Kul att artikeln har gett dig ett uppslag. Jag vet inte hur givaren ser ut på en Fiat 128. Därför får mitt svar bli en gissning, men förhoppningsvis en kvalificerad gissning och jag förutsätter att tangivaren och tanken är av rätt typ för bilen.

Jag tror att armen till flottören är krökt och att det orsakar missvisningen. När du har full tank kommer flottören helt enkelt för högt upp och givararmen (röd pil på bilden ovan) hamnar utanför resistorn. När du sedan förbrukat en viss mängd bensin sjunker flottören och armen når resistorn igen och visar full tank. Det kan också vara så att givararmen sitter aningen fel. Flottörarmen eller givararmen kan ha blivit krökt då den monterades och jag ser ingen annan utväg än att demontera givaren och kontrollera armen.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fylla acetylentub till belysningen på Indian

1 kommentar

Ingvar Nilsson: Hej! Acetylen är lurigt! Självantändningstrycket kan vara så lågt som 2,4 bar om jag minns rätt. AGA-massan i tuben är dränkt i aceton. Acetylengasen löser sig i acetonet tack vare agamassan och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842