Tankmätaren visar tomt

Fråga: Jag har en fråga med anknytning till artikeln om tankgivare ”Tomt i tanken”. Jag köpte en Fiat 128 där säljaren hade bytt bensintank. Jag tänkte inte så mycket på detta men när jag första gången fyllde full tank inträffade en lustighet. Bensin mätaren indikerade tom tank dvs. mätarnålen ställde sig på noll. När jag hade kört X antal mil och förbrukat Y antal liter ställde sig nålen plötsligt på full tank för att sedan sjunka med förbrukningen. Jag har accepterat detta beteende utan att förstå varför men när jag läste artikeln misstänker jag att detta beror på att mätare och givare inte är kalibrerade med varandra. Går det att kalibrera mätare och givare mot varandra utan att behöva ta bort bränslegivaren från tanken?

Med vänlig hälsning

/Thomas S.

Svar: Hej Thomas. Kul att artikeln har gett dig ett uppslag. Jag vet inte hur givaren ser ut på en Fiat 128. Därför får mitt svar bli en gissning, men förhoppningsvis en kvalificerad gissning och jag förutsätter att tangivaren och tanken är av rätt typ för bilen.

Jag tror att armen till flottören är krökt och att det orsakar missvisningen. När du har full tank kommer flottören helt enkelt för högt upp och givararmen (röd pil på bilden ovan) hamnar utanför resistorn. När du sedan förbrukat en viss mängd bensin sjunker flottören och armen når resistorn igen och visar full tank. Det kan också vara så att givararmen sitter aningen fel. Flottörarmen eller givararmen kan ha blivit krökt då den monterades och jag ser ingen annan utväg än att demontera givaren och kontrollera armen.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen