Kedja till Monark Monarped från 1955

Fråga: Hej! Jag är 14 år och mycket intresserad av veteranfordon. Så jag köpte en Monark Monarped M57 från 1955 i början av sommaren. Det är ett renoveringsobjekt som jag jobbat på under sommaren. Nu till frågan, det satt ingen kedja på, mellan pedaler och drev/ bakhjulet. Vilken kedja ska det vara och var kan man hitta en?

Mvh Elias

 

Svar: Kedjan mellan motor och bakhjul har måtten 1/2″x3/16″ (rulldelning x innerbredd) vilket är gamla mått i enheten tum. Hos mopedhandlaren kallas denna kedja kort och gott för 415. Längden på kedjan mäts i antal rullar och Monark Monarped med ILO Pianomotorn har 98 till 102 rullar, beroende på modell. Köp en för lång kedja och kapa den till rätt längd. Kedjor till mopeder hittar du hos de flesta mopedhandlare. På nätet hittar du bland andra Cykelkraft  Ettans mopeder  24MX  Norscand  med flera. Kolla bara så att kedjan inte är ”heavy duty” eller liknande då dessa kedjor är så breda att de kan ta i ram och motorblock.

Lite roligt är att du har en ILO Pianomotor från 1955 (det brukar stå ”Baujahr”, tillverkningsår på tyska, på en liten plåt på motorn). Det är enda året som denna motor har en transmissionskedja (mellan vevaxel och koppling inne i motorn) istället för plastremmen som kom 1956. Dessutom är kolvbulten nållagrad på 1955 års motor. I mitt tycke den bästa Pianomotorn.

Jim Lundberg

Rulla till toppen