Rätt elektrodavstånd på tändstiftet

Fråga: Hej. Vi har en Monarped 1958 Jubile med ILO-motor. Jag har läst i originalinstruktionsboken som följde med moppen att man skall ha tändstift Bosch W95 T1 (normal körning) och att elektrodavståndet skall vara 0,5 mm. Om jag skall köpa ett motsvarande tändstift till Bosch W95 T1 så heter dessa idag Bosch W10AC (tror jag). Men dessa tändstift har elektrodavstånd 0,7 mm. Finns också NGK B4H men dessa är också 0,7 mm. Skall jag helt sonika ”knacka” på Bosch W10AC så det blir 0,5 mm?

Mathias

 

Svar: På 1980-talet ändrade Bosch sina beteckningar på tändstift. Bosch W 95 T1 heter mycket riktigt W 10 AC idag (C = kopparelektrod. Det kan även heta W 10 AP = platinaelektrod – i övrigt samma stift). Motsvarande tändstift från NGK heter B 4 H. Du har alltså korrekta uppgifter. Sedan är ett tändstift från ett fabrikat sällan exakt lika de som det ska ersätta.

När det gäller elektrodavstånd så är för stora avstånd direkt farliga för tändspolen. Ju större elektrodavstånd man har, desto högre blir spänningen i tändspolen för att gnistan ska orka hoppa mellan elektroderna. Hög spänning frestar hårt på tändspolens inre isolering och kan leda till att man får interna överslag inne i spolen. Personbilar har batteritändning och dessa tändspolar är stora fysiskt och har då plats för mer och effektivare isolering jämfört med en liten mopedtändspole som är inklämd bakom ett svänghjul.

Därför levereras många tändstift med 0,7 mm eller mer i elektrodavstånd, men det är som du misstänker – det är bara att böja ner sidoelektroden till 0,5 mm för att mopedens tändspole ska må bra.

Jim Lundberg

Rätt elektrodavstånd på tändstiftet
Bosch tändstiftsverktyg med trådmått för kontroll av elektrodavståndet. Här finns även ett verktyg (inringat) för skonsam justering av elektrodavståndet. Den spetsiga saken i mitten är ett rensverktyg.
Rulla till toppen