Treväxlad sachsmotor som går trögt efter montering

Fråga: Hej! Jag har plockat isär en sachsmotor, 3-växlad fot växel av 1972 års modell. Satte sedan ihop densamma exakt som den var monterad tidigare! Jag får i växlarna för hand men lite trögt, drevet går runt då jag vrider svänghjulet för hand. Men min fråga är varför drevet i friläget går riktigt trögt! Motorn är inte monterad på moppen. Vore väldigt tacksam för ett svar!

Mvh Hasse

 

Svar: Om du inte har bytt lager (bör shimsas om efteråt) eller har satt dit en tunnare packning mellan blockhalvorna så finns det ett par luringar som kan uppstå på en sachsmotor med fotväxel. Den ena är den stora bricka som sitter bakom hastighetsmätardrevet på den utgående axeln (övre bilden). Denna sitter på en liten kant bakom drevet och vill gärna lägga sig på sniskan om man inte ”limmar” fast den med lite konsistensfett. Om brickan hamnar mellan den utgående axeln och blocket kan motorn till och med bli helt stum när man drar ihop blockhalvorna.

Sachsmotorn har ett flertal rullar som även de kan trilla ur och därför fixerar man även dessa med lite fett vid hopsättningen av motorn. En annan klassiker är den plåtskiva på kickaxen där gummistoppet sitter (nedre bilden). Hålet i skivan där axeln passerar måste träs över bronsbussningen i blocket som sticker ut ett par millimeter. Skivan vill gärna lägga sig så att axeln lägger sig mot kanten av hålet på grund av att kickfjädern stretar. Här får man alltså knuffa lite på skivan så att den träs över bussningen – sedan sätter man en slangklämma på kickaxeln på utsidan. Klämman ska skjutas ända in mot blocket innan den dras åt. På så vis förhindrar man att axeln rör sig inåt så att skivan hoppar av från bussningen.

En tunn blockpackning leder till att samtliga axlar får ett mindre axialspel än tidigare och var det litet innan så kan det bli nollspel och då går det tungt att vrida på axlarna. Samtliga axlar i växellådan ska ha cirka 0,20 mm i axialspel. Har man inga mätverktyg så kan man utgå från att om man känner att man kan röra en axel utåt/inåt, men knappt ser att den rör sig – ja, då är det för det mesta nära 0,20 mm. Vevaxeln däremot ska bara ha cirka 0,10 mm i axialspel. I Stora Tvåtaktsboken, del 1 finns en komplett reparationsanvisning för denna motor (och 20 andra).

Jim Lundberg

Treväxlad sachsmotor som går trögt efter montering
Hålet i plåtskivan med gummistoppet måste träs över bussningen i vänster blockhalva. Lås axeln tillfälligt med en slangklämma på utsidan.
Rulla till toppen