Crescent 50 SS som dör efter en stunds åkande

Fråga: Hej Jim. Jag äger en Crescent 50 SS från 1969 som inte vill gå riktigt bra längre. Jag har nya spetsar, konding och tändspole men lik förbenat dör motorn efter en stunds åkande. Den har väldigt svårt att svara på gas också… vill bara ”kvamna” om du förstår vad jag menar… Kippar efter luft kanske man också kan säga. Så nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag vill liksom inte ge upp och sälja bort den i första taget… Och ge alla ”förståsigpåare” rätt om moppen.

Med vänlig hälsning

Erne Wiström

 

Svar: En moped från 1969 ska fungera lika bra som en moped från 2017. Ta en ny tur på mopeden och kör tills den stannar. Ta ur tändstiftet så fort den stannat. Är detta blött är det fel i tändsystemet och är det torrt så kommer det ingen bensin. Utifrån resultatet vet man då i vilket riktning man ska felsöka.

Ett klassiskt fel är att motorn dör efter en stunds körning, men går att starta igen när den fått kallna. Vanligtvis är det tändspolen som är orsaken – att dess inre isolering håller på att brytas ner vilket först visar sig när spolen blir varm. Men det kan även vara bränslebrist. Dåligt flöde igenom bensinkran och filter på grund av smuts kan leda till de problem du uppger.

Det kan vara så enkelt att ventilationshålet i tanklocket är igensatt så att det bildas undertryck i tanken efter en stunds körning. Testa med att lossa locket lite och se om allt fungerar då. Rengör även förgasaren med renblåsning med tryckluft i fall det ligger något skräp i någon kanal som täpper till bränsleflödet.

Kolla innan för svänghjulet om det runnit olja där. I så fal kan det var packboxen i vevhuset som är slut. Den kan hålla tätt när den är kall och stel, men när den värms upp mjuknar gummit och då kan det börja läcka vilket i sin tur leder till att motorn får svårt att suga i sig bränsle.

Tyvärr så har den svenska reservdelsmarknaden varit full av undermåliga tändningsdelar till mopeder. Nytillverkade kondensatorer som tillverkats i låglöneländer har varit så dåliga att de ibland varit trasiga redan på hyllan i affären. Samma sak har jag hört om nytillverkade tändspolar med samma ursprung. Så att byta till nya delar kan alltså göra saken sämre. Ställ krav på säljaren – det finns delar som fungerar.

Jim Lundberg

Rulla till toppen