Kraftigare ramlager till Zündapp 265 & 267

Fråga: Jag har två handväxlade Zundapp-mopedmotorer av typen 265/02 från 1959 och 1961 samt en fotväxlad av typen 267-221 från 1961. Samtliga motorer har vänster ramlager av dimensionerna ø35/ø15 x 11 mm. De som säljer trimningsvevaxlar tar för givet att alla motorer har dimensionerna ø40/ø17 x 12 mm för nämnda lager. Hur mycket nyare vänster vevhushalva måste jag jaga för att trimningsaxeln skall passa? Jag vill ju inte tro att motorerna levererades till Finland med svagare vevaxel heller!

Trimförsäljarna påstår också att en 3-växlad motor har dimensionerna ø40/ø17 x 12 mm för lagret för växellådans utgående axel. Mina 2-handväxlade, men lätt konverterbara till 3-handväxlade, och 3-fotväxlade motorer har dimensionerna ø42/ø17 x 11 mm för nämnda lager. Dessutom har de kupade kedjedrev med splines-infästning, medan trimförsäljarna påstår att i dessa motorer utgör drevinfästningen av två diametralt bortfrästa segment från drevaxeländan.

Tändplattsinfästningen för den fotväxlade motorn är ø90 mm med skruvavståndet ø80 mm, medan motsvarande data för de handväxlade motorerna är ø86 respektive ø68 mm och alternativa skruvhål. Antagligen har det att göra med skillnader mellan BOSCH och STEFA. Vilkendera, om inte båda, konfigurationerna passa brytarlösa tändsystem av märket Kokusan? Kunde Ni vänligen reda ut hela soppan, så att allt klarnar för mig? Jag vill ju gärna anlita de svenska trimförsäljarnas tjänster (finländska dito existerar inte), men då måste ju delarna passa till 100 %

Jo, det var två, tre saker till: Mina, och många andras också, högra vevhushalvor saknar det främre/nedre motorfästörat, medan jag sett i bl.a. Classiker Moped att örat finns i bägge . Kan Ni förklara det? De båda handväxlade 265:orna från 1959 och 1961 saknar ingående växelaxelns lager i kopplingskorgen, som inte är kompatibel med de som har lager, då ingående växelaxelns stora lager för dem sitter 2 mm längre vänsterut. Vilket år kom lagret i kopplingskorgen? 1959:an saknar t. o.m. vevaxelns stödlagerhus i transmissionskåpan. Av motornumret att döma, så misstänker jag att min fotväxlade 267:a är nyare än från 1961 – kanske från 1963. Så ja! Nu har jag ställt alla mina frågor.

Lars-Erik Aspelund

 

Svar: Jag har inte testat om man kan byta blockhalvor mellan 265/267 och exempelvis 278-motorn. Jag har tyvärr inga uppgifter om när Zündappmotorerna fick ett större ramlager så jag får bolla över denna fråga till våra kunniga läsare. Samma gäller för tändsystemet.

Men jag har en fundering. Istället för att bygga om originalmotorerna – kan du inte sätta i den nyare 278-motorn i mopederna? Jag är inte hundra på att motorfästena stämmer, men tittar man på sprängskisser så ser det väldigt lika ut på dessa motorer. Dessutom passar Kokusansystemen i de nyare motorerna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen