Info om Saxonette med backväxel och elstart

Fråga: Hejsan! Jag undrar om svänghjulet är med- eller moturs på en sachs saxonette automatic tvåväxlad och backväxel. Och om det är samma svänghjul som på en annan sachsmotor? Och tändplattan är någon speciell variant också? Då det är 12 volt och elstart på denna. Eller är det en tändplatta som till någon annan sachsmotor?

Sen hur man vet om det är glapp i vevstaken? Lite ska det ju vara men. Något sätt man kan kolla det? Och övriga glapp i motorn. Har precis sköljt motorn med lacknafta flera gånger och har nu rätt olja i. ATF typ F/G. Det ända jag vet om motorn är att den blev utbytt på grund av att kopplingen slirade. Inte så konstigt när oljan var brun/svart. Den ska ju vara röd! 😉 Vill kolla skicket på motorn innan jag hänger i den i shoppern.

Tack på förhand!

Tobias Björkdahl

 

Svar: Saxonettemotorn med elstart har inget svänghjul utan har istället ett generatorankare (nr 10) som även fungerar som startmotor. När jag tittat på sprängskisser så ser det som att ankaret roterar medsols om man tittar på det från motorns vänstra sida.

När det gäller att avgöra hur mycket spel det är i vevstakslagret så är den säkraste metoden att använda en indikatorklocka som då är graderad i hundradels millimeter. Generellt så ska radialspelet (det spel som är i vevstakens längdriktning) vara 0,02 – 0,03 mm. Om detta spel fördubblas (0,04 – 0, 05 mm) så kan det börja höras ett knackande ljud vid lite högre varvtal.

Men man kan göra en grov kontroll bara genom att dra/trycka vevstaken i längdriktningen med fingrarna. Då kan man känna eventuellt glapp, men man måste avfetta lagret först med exempelvis lacknafta + tryckluft så att inte kvarvarande olja i vevstakslagret dämpar rörelsen.

Men man måste ha lite känsla och dessutom röra staken rätt. Exakt i längdriktningen är det enda som gäller. En vevstake har alltid rätt stort spel i axiell led – ofta ett par tiondels millimeter (>0,20 mm) utan att det är något fel. Dessutom kan man alltid vicka en vevstake rätt mycket i sidled (som en pendel) uppe vid kolvbulten utan att det är något fel. Ramlagren bör inte ha mer spel än 0,10 mm – både radiellet och axiellt.

När det gäller oljan så kan den vara brun/svart på grund av att den dels är av fel sort (vanlig växellådsolja är brun redan i förpackningen) och dessutom förorenad av slitagepartiklar från drivbackarna belägg som ger oljan en mörk kulör. I automatlådor i personbilar kan den röda oljan bli brun på grund av att man kört så hårt att oljan överhettats. I så fall luktar oljan starkt bränd. Om samma sak kan ske i en liten mopedmotor på 1,5 hästkrafter låter jag vara osagt. Men att ha ren och framför allt rätt olja är viktigt i saxonetten. ATF-olja är det enda som gäller.

Mer info om denna motor finns hos Rösebäckens Cykel och Motor som tagit över mycket från Norsjö (som tillverkade Shoppper och Partner med saxonettemotorn).

Jim Lundberg

Info om Saxonette med backväxel och elstart
Rekommenderat radialspel i ett vevstakslager av denna typ ligger på 0,02 – 0,03 mm. Man kan avgöra ett visst spel med fingrarna, men säkrast är att använda en indikatorklocka som på bilden.
Rulla till toppen