Varför har Zündapp avtätade ramlager?

Fråga: Hej. Såg att man frågat en del om Zündapp. Själv har jag funderat över att ramlagren till motorn har plåttätning även på bilder över motorn – varför? Dom smörjs ju av oljan i bensinen. Borde det inte snarare vara en nackdel att ha plåttätningarna kvar har även monterat isär åtminstone en motor där ramlagren haft plåt tätning själv sätter jag jämt dit helt öppna lager till ramlagren. Dessutom undrar jag över styret på KS 50 finns ju ingen justeringsmån, två hål rätt igenom styret borde det inte utgöra en försvagning av styret – konstruktionsmiss? Tack för ett bra forum.

Roger

 

Svar: Samma sak kan man hitta i ILO FP 50-motorerna (nedre bilden). Jag har inget säkert svar att komma med utan kan bara spekulera lite. Ett avtätat lager av typen 2Z (två plåtsidor) är egentligen bara ett dammskyddat lager till skillnad mot ett 2RS (två gummisidor)som har gummisidor med tätningsläpp mot lagrets innerring. Ett 2Z-lager kan alltså både släppa in och ut vätskor eftersom plåtsidorna inte ligger mot lagrets innerring. Det är en liten spalt mellan plåtsidan och ringen.

Avtätade lager är normalt fyllda med fett från fabrik och klarar sig därför utan smörjning utifrån. Men i vevhuset på en tvåtaktsmotor är det ofrånkomligt att bensinen tränger in i ett 2Z-lager och späder ut fettet. Men hur mycket bensin det än far i och ur lagret följer det alltid med olja eftersom bensinen innehåller några procent olja. Av den anledningen kan ett 2Z-aldrig bli utan smörjning i en tvåtaktsmotor.

Fördelen med ett 2Z-lager är att det inte kan hitta in några föroreningar som kan skada lagret då spalten mellan sidorna och ringen är så smal. På ILO FP 50 är vevhus och kopplingshus sammanbyggda och slitpartiklar från koppling och transmissionsdrev kan lätt hamna i ramlagren på denna motor. En liten flisa på några hundradelar kan räcka för att en kula i lagret ska stanna och istället släpas runt i lagret.

Men även om zündappmotorn har ett separat vevhus så kan det sugas in partiklar i motorn och luftfiltret inte gör sitt jobb, eller till och med saknas. Har man 2Z-lager slipper man få in sådant i lagren.

Men jag är lika nyfiken som Roger och om någon sitter inne med mer info om zündapps val av 2Z-lager vill jag också veta det!

När det gäller Zündapps konstruktion av styrets infästning har jag ingen aning, men har å andra sidan aldrig hört talas om något styre som gått av.

Jim Lundberg

Varför har Zündapp avtätade ramlager?
Avtätat (2Z) ramlager på Zündapp typ 278-motor.
Varför har Zündapp avtätade ramlager?
Avtätat (2Z) ramlager på ILO FP 50-motor. Här är vevhuset sammanbyggt med kopplingshuset och då kan man kanske räkna med att större partiklar från reduceringsväxeln eller kopplingen kan slinka in i ett ramlager.
Rulla till toppen