Olja till Thulin 1924

Fråga: Snart är det dags att starta mitt renoveringsprojekt, en Thulin Modell A, 1924. Har med ljus och lykta sökt efter lämplig olja till motor, växellåda och bakaxel. Min instruktionsbok säger ex. FO för bakaxel och växellåda (FO = blandning av tjockflytande olja och konsistensfett). I ert senaste nummer fann jag en intressant artikel om växellådsolja och där en GL-1 olja eller motorolja SAE 10w-40. Har ni någon lämplig rekommendation på vad jag kan använda i motor, växellåda och bakaxel? Så har jag ytterligare en fråga och det gäller kylvatten. Skulle moderna kylvätskor (utan vatten) vara lämpligt i motorn som är självcirkulerande (ingen vattenpump).

Med vänlig hälsning, Joakim

Svar: Spontant skulle jag gissa på en hyfsat tjock mineralolja till motorn, men de verkliga experterna på detta hittar du exempelvis i AHK:s Mässings- och Nickelsektion. (https://www.ahk.se/index.php). Genom dem kan du få kontakt med kunniga personer och om jag minns rätt finns även Thulinbilar i klubben.

FO verkar vara något i stil med så kallat DKW-fett och det går fortfarande att få tag i.

Min egen erfarenhet av vattenfria kylvätskor kommer endast från bilar med vattenpump, men jag ser inga konstigheter i att använda dem även i självcirkulerande kylsystem, men hör för säkerhets skull med tillverkaren/återförsäljaren.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen