Demontera framgaffel på Mustang 596

Demontera framgaffel på Mustang 596

Publicerad

Fråga: Jag har några frågor om dämpningen i framgaffeln på en Mustang 596. Fjädergummina har delat sig men sitter fast. Den ena har delat sig nere och den andra där uppe. Har du några tips hur jag får bort dem, för jag tror att de behöver bytas? En annan fråga om dämpningen. Armarna som håller hjulaxeln sitter med varsin bult som går genom ett lager med smörjnippel. Tyvärr har inte smörjnipplarna använts. Går de att smörja upp genom något bad, eller ska lagren drivas ut. Hur? Om inte lagren rör sig blir upphängningen stum.  Har du några tips som tar mig framåt?

Håkan Gustafsson

 

Svar: Jag har tyvärr inte hitta någon sprängskiss till framgaffeln på Mustang 596, men om den ser ut som på bilden ovan så verkar det vara en typisk bottenlänksgaffel av samma modell som sitter på äldre crescentmopeder. Dessa gummin har en fastvulkad tapp i varje ände och det är förmodligen där i skarven mellan metall och gummi som de ha delat sig. På Crescent har dessa gummin en gängad tapp med en mutter i ena änden och en slät tapp med ett spår för låsring i andra änden. Det är dock sällan det sitter någon låsring där då bottenlänkarnas ändstopp förhindrar att fjädergummina hoppar loss.

För det mesta sitter gummina i kläm och kan bara tas loss (förutsatt att de är hela) genom att man lossar bottenlänkarnas ledbultar. Kolla med Rubber Mek på telefon 070-607 10 31 om de har vad du söker. När det gäller åsidosatta smörjnipplar/lagringar så är det bästa att ta isär dem och rengöra dem från rost, vägdamm och torka fett. Rost (järnoxid) i sig är ett väldigt hårt ämne och även om man får igång lagringen kan kvarvarande rost fungera som ett slipmedel och nöta ut lagringen i förtid.

Att bara pumpa in nytt fett kan vara svårt då detta kanske inte kan tränga in mellan lagerytorna om de är fulla med rost och smuts. Då kan man istället göra så att man skruvar bort fettnippeln och gräver ur allt fett som finns i hålet där nippeln satt. En bit najtråd eller en lite skruvmejsel fungerar bra till detta. Sedan häller man tunn olja, exempelvis 5-56 i hålet tills det är fullt. Nu skruvar man tillbaka fettnippeln, som då ska vara rengjord, och pumpar i fett med fettsprutan. En normal fettspruta ger mellan 400-600 kilos tryck (Bar är en inrättning som serverar drinkar) och kommer då att pressa in den tunna oljan i lagret. Efter denna oljeinjektering kan man köra några kilometer så att lagringarna (förhoppningsvis) lossar och blir så rörliga att man lätt kan ta isär dem efteråt för rengöring och service.

Jim Lundberg

Bottenlänksgaffel med fjädergummin (Crescent 1957). Gummina på denna gaffel är ingängade i länkarmarna och sitter upptill instuckna i hål i gaffeln.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: 70-talets superbikes

4 kommentarer

Zlim: Michael B Din favorit är verkligen ett monster och svår hanterlig se 9:05 in i filmen :-)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842