Crescent Compact som börjat gå ryckigt

Fråga: Hej Jim, Har fått problem med min tvåväxlade sachsmotor. Det började med att den gick lite ryckigt en tid, sedan tvärdog den en dag när jag släppte av gasen och vägrade starta.

Bytte stift nån dag senare, helt plötsligt startade den men gick fortfarande dåligt, vill inte varva ur. Har nu bytt tändspole, konding, brytarspetsar, haft av cyllen och bytt kannringar och packningar och gjort rent förgasaren och ställt tändningen. Startade den idag utan problem, går jämnt och fint på tomgång.

Varvar den i friläge, ibland svarar den och varvar ok, för att sedan inte vilja varva ur. Går att köra men vill inte varva ur och går fortfarande ryckigt och orkeslöst. Har haft den i många år, har alltid varit lättstartad pigg och stark. Börjar misströsta, vad kan det vara som är fel.

Anders Jansson

 

Svar: Gör så här: Kör mopeden någon kilometer när den går som sämst och stäng av motorn direkt (om den inte redan stannat av sig själv). Ta ut tändstiftet. Är detta blött så är det förmodligen fel på tändningen och är det torrt så kommer det inte fram bränsle. Då vet man var man ska fortsätta felsökningen.

En annan sak man kan se på tändstiftet är hur blandningen mellan bränsle och luft är beskaffad. Rätt blandning ger ett ljusbrunt stift, mager blandning ger ett vitt stift och fet blandning ger ett svart (sotigt) stift.

När motorer går ryckigt är det vanligtvis tändningen som är orsaken eftersom det handlar om snabba förlopp. Sedan kan ju en motor rycka lite vid exempelvis gaspådrag på grund av mager bränsleblandning. Att motorn är orkeslös kan även bero på att avgassystemet är igensotat. Vanligtvis byggs sotlagren i avgassystemet upp succesivt så att det tar tid innan det märks ordentligt, men det händer även att större sotflagor lossnar och far bakåt där de täpper till hålen i ljuddämparens insats. Då kan problemen dyka upp relativt fort.

Kolla även så att det inte finns vatten i tanken. Man kan få ut vatten ur tanken med någon liter E85 som absorberar vattnet, men då bör man montera ett större huvudmunstycke då etanol har ett lägre energiinnehåll än bensin. Se även till att brytarnas kontakter är kliniskt rena. Ofta har nya brytare ett tunt lager fett på sig som korrosionsskydd och som måste tvättas bort med lacknafta, thinner eller aceton innan de används.

Jim Lundberg

Rulla till toppen