Krysskil till Zündapp 265

Fråga: Vet du vilken dimension det ska vara? Jag mäter upp spåret i axeln till ca 2 mm men när jag ska beställa står inte bredden angiven. Är det så enkelt att det var samma storlek till alla äldre motorer? Jag var inne hos den lokala handlaren men de var för tjocka.

Håkan Gustafsson

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter på vilken dimension krysskilen ska ha på Zündapp 265, men om spåret är 2 mm brett så har du kommit halvvägs. Återstår bara längden. Woodruffkilar, som dessa halvmåneformade kilar kallas, har en mängd mått men de två vanligaste som anges är längden (L) och tjockleken (T) – den senare anges ofta som bredd (b). Beteckningen är WK följd av tjockleken gånger längden.

Det finns ingen ”kilstandard” på äldre mopeder även om WK 3×13 är vanlig. I ditt fall är kilen tunnare med sina 2 mm. Troligtvis ska din kil heta WK 2×10 vilket är en standarddimension, men även 2×13 finns. Den faktiska längden är alltid något kortare på WK-kilar så en WK 2×10 är cirka 9,4 mm lång. Tjockleken är däremot samma som den angivna. Kolla med Jacking AB på telefon 0227- 133 22. Ha gärna motor och skjutmått redo så kommer ni säkert fram till rätt mått.

Jim Lundberg

Rulla till toppen