Växlarna hoppar ur på DKW 250

Fråga: Hej. Har en fråga till Jim. Jag har en DKW 250 från 1953 som växlarna vill hoppa ur. Mest 3:an och när jag skulle köra i dag lossnade axeln som håller i växelpedalen. Fråga 1: vad kan vara problemet med växlarna och det i bland är svårt få in 2:an utan att 3:an går i? Fråga två: axeln som lossade. Ska den låsas inuti motorn? Och har dessa två fel nått samband? Söker sprängskiss till motorn innan den rivs.

MVH Tommy

 

Svar: Jag har tyvärr ingen sprängskiss till DKW 250, men det borde vara lätt att hitta på nätet. Om din motor är den treväxlade varianten så finns det en komplett reparationsanvisning till den motorn (och 20 andra motorer) i Stora Tvåtaktsboken, del 1.

Exakt vad som har hänt i din motor är svårt för mig att säga, men om växlarna vill hoppa ur kan det bero på flera saker. Det kan vara medbringartapparna på drev och medbringare som är slitna så att drev och medbringare kilas isär vid belastning.

Inuti motorn sitter en liten fjäderbelastad stålkula som löper mot växelsegmentet. Kulans uppgift är att hålla kvar vald växel i sitt läge. Om exempelvis fjädern börjat tröttna kan växlarna hoppa ut av den orsaken.

Axeln till växelpedalen har en gaffel med två klor i andra änden och denna gaffel sitter på splines. Men hur den är låst minns jag inte (det är 7 år sedan jag gjorde boken). Men allt detta förutsätter att du har den treväxlade motorn. 1953-54 dök en fyrväxlad motor upp och den växellådan skiljer sig rejält från den treväxlade i konstruktionen.

Jim Lundberg

Växlarna hoppar ur på DKW 250
Montering av växelpedalsaxeln i DKW 250.
Växlarna hoppar ur på DKW 250
Montering av växelmekanismens spärrkula i DKW 250.
Rulla till toppen