Bevara patina på Puch Maxi

Fråga: Jag har en Puch Maxi från 1976 i gott fungerade men patinerat skick. Den är dessutom hyfsat original. Det börjar komma rostprickar lite varstans, både på kromade och lackade ytor. Jag skulle vilja bevara patinan snarare än att renovera bort det. Allt måste inte vara blankare än när det lämnade fabriken…

Jag funderar på att tvätta den riktigt ren, putsa kromet lite försiktigt och sen linoljedusha den och polera med en trasa när det torkar till lite. Ytan blir halvblank, lite mörkare än det underliggande och motståndskraftig mot elementen.

Behandlingen är inte helt ovanlig i veterantraktorsvängen och där har numera en använd, väl underhållen och patinerad mer uppskattning än en totalrenoverad spegelblank. Insidan får gärna vara renoverad och i nyskick eller bättre men utsidan uppskattas mer om man inte renoverat bort spåren av att traktorn har använts till det de var till för.

Så, vad tror experten, är det vettigt att ge en moped samma behandling eller kommer jag att bli utskrattad på träffarna? Hur är trenderna bland dom som renoverar?

Pontus

 

Svar: Linolja är en klassisk metod för att bevara patina på lite slitna fordon. Rå linolja tar några veckor på sig (vid rumstemperatur) innan den härdat. Kokt linolja härdar snabbare. Oljorna blir hårda genom att de oxideras av luftens syre. Under processen bildas värme vilket är anledningen till att man aldrig ska spara trasor med linolja då de kan självantända. Det är däremot ingen som helst risk för att moppen självantänder – oljan får så lite syre och kyls dessutom av plåten.

En annan variant kan möjligtvis vara lackförsegling vilket utförs av rekondfirmor. Kolla med någon sådan om det kan vara ett modernare alternativ.

Vad andra har för åsikt om din moped och hur du fixar med den ska du strunta i.

Jim Lundberg

Rulla till toppen