Sporadisk gnista på Zündapp

Fråga: Hej! jag har en fråga angående min Zündapp. Problemet var från början att mopeden vägrade starta. Jag fick spänning från tändsystemet men var dött från sekundärtändspolen. Så jag bytte ut spole, kabel och tändhatt mot nya originaldelar. Efter detta fick jag en fin gnista och lyckades starta mopeden, men strax därefter dog mopeden igen och vägrade starta.

När jag testade senast verkar det som att jag får sporadisk gnista eftersom motorn ger små ”puffar” då och då. Tändstiftet fungerar fint och som sagt ny sekundärtändspole. Så jag undrar om du vet varför jag endast får sporadisk gnista och hur jag ska kunna gå vidare med problemet?

Mvh Love

 

Svar: Eftersom du får ut spänning från matarspolen och har bytt den yttre tändspolen samt har ett testat tändstift så lutar det åt att det är kondensatorn som är boven i dramat. I undantagsfall är det matarspolen som är defekt med ett eller flera kortslutna trådvarv som drastiskt sänker spolens effektivitet.

Men kolla även så att brytarnas kontaktytor är rena och att ingen kabel innanför svänghjulet är lös eller hamnat i kläm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen