Sporadiska gnistor på trädgårdstraktor

Fråga: Har en bekant med en Agria trädgårdstraktor med Hirth motor. Den stannade plötsligt och gick sedan inte att starta. Eftersom det saknades/dålig gnista byttes kondensator och tändspole. Trots detta bara sporadiska gnistor. Det märkliga är att det kan komma en bra gnista men sedan dåliga eller ingen gnista alls.

Den nya tändspolen har bara smala poler medan originalspolen har ’extra utvikta’ plåtar vilka ger en betydligt större magnetyta. Kan det vara problemet? Jag försöker hjälpa till och bytte bl.a. den plåtskodda tändhatten med direkt koppling, kollade efter dålig isolering etcetera, men inget hjälper.

Bengan

 

Svar: Jag är inte insatt i denna motortyp, men jag tror inte tändspolens så kallade polskors utförande är problemet. Eftersom ni bytt kondensator måste motorn vara så pass gammal att den har brytarkontakter och då kan det vara där felet sitter. Rengör brytarkontakterna genom att dra en remsa våtslippapper (korn 240 – 600) mellan kontakterna. Avsluta med att dra ett rent papper eller trasa mellan dem så att alla sliprester försvinner. Jag har inga tekniska data för dessa motorer, men brytaravståndet bör vara 0,4 – 0,5 mm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen