Elfel vid start

Fråga: Jag har en gammal härlig Volvo 760 D24 från 1985, med en nyare motor från 1992. För ett tag sen så fick jag ett problem med den. När jag skulle starta lät det bara ”klick”. Jag testade en gång till men allt var svart, inga lampor lös alls. Jag rörde lite på några plus- eller minuskablar vid batteriet och då jag rörde minuskabeln, tror jag, började lamporna lysa och sedan gick bilen att starta. Nästa startförsök hände samma sak. Jag bestämde mig för att åtgärda felet och

bytte kabel mellan startmotorn och batteriet, kablade om några kabelskor som var dåliga till generatorn, startmotorn och batteriet. Rensat kablar från rost och bytt ut dem. Kollat så att inga säkringar har farit och kollat så att inga kablar har varit skadade.

Trots allt detta, plus lite mer, är felet kvar. Vet som inte var felet kan finnas. Skulle uppskatta om jag fick några råd. Bilen startar bara då jag rört lite på plus- eller minuskablarna.

Tack på förhand!

Rickard

Svar: Du är inne på rätt väg. Nästa gång du har detta problem, rör en kabel i taget tills du märker att belysningen kommer tillbaka. Kontrollera att just den kabeln har bra kontakt. Min gissning är att du hittar felet på minus/jordkabeln. Även om kabeln ser bra ut kan den vara full av oxid på insidan eller att jordpunkten, där kabeln är fastskruvad, är rostig/oxiderad.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen