Oljeblandning till Fuchs FM 40

Fråga: Hej Jag har nyss köpt en Fram 50 med Fuchsmotor (Fuchs mod FM 40 S) från 1953-54. Då har jag en fråga: vilken SAE 30-olja ska man blanda i bensinen? 3-4%?

Mvh Jens Furuskog

 

Svar: Fuchs FM 40 ska ha 4 procent oljeinblandning i bensinen. På 1950-talet var det ofta Mobil D som rekommenderades vilken är en rak motorolja för fyrtaktare med viskositeten SAE 50. Motoroljor var i stort sett det som fanns att tillgå till bensinen i tvåtaktsmotorer på den tiden.

Idag finns det renodlade tvåtaktsoljor som smörjer bättre och sotar mindre än motoroljor avsedda för att smörja fyrtaktare. Vill ändå du köra på motorolja så är det fyra procent som gäller. Jag skulle dock rekommendera en tvåtaktsolja – mineral eller syntet spelar mindre roll på en Fuchsmotor med 0,8 hästkrafter. Då mår motorn bättre. Nu frågar du ”vilken SAE 30-olja ska man blanda i bensinen”, men kanske menar ”Vilken mängd SAE 30…”? Annars är skillnaden mellan olika fabrikat av SAE 30-oljor liten och har föga betydelse.  Denna olja säljs som gräsklipparolja och har små, eller inga, skillnader i specifikationerna från en tillverkare till en annan. 4 procent gäller.

De tvåtaktsoljor som man kan undvika är rena racingoljor vilka inte förbränns helt i en effektsvag motor och som kan ge ett slabbigt avgassystem. Även tvåtaktsoljor för marinmotorer bör undvikas då deras additiv inte fungerar som det är tänkt i en betydligt varmare mopedmotor med luftkylning. Men några skador ska inte uppstå, oavsett viken olja man blandar i bensinen.

Med moderna tvåtaktsoljor kan man för det mesta gå ner till 3 procent eller till och med 2 procent utan risk för motorskador. Motorer med bussning vid kolvbulten (som på Fuchsmotorn) brukar behöva 3 procent för att bussningen ska få maximal livslängd.

Jim Lundberg

Rulla till toppen