Ingen gnista på Boschmagnet till Volvo T 31

Fråga: Tändmagnet Bosch 6V till en traktor VOLVO T31. Ger ingen gnista. Vad är tänkbara fel?

Bengt Jonsson

 

Svar: Hej Bengt! Ingen gnista från Bosch magnettändning JU4R2, antar att det är en sådan du har på din Volvo T 31, kan bero på:

1. Ålderskrämpor hos magnetspolen (tändspolen) som resulterar i dålig isolering och överslag. Kontrollera även elledningen från magnetspolen. Isoleringen kan ha blivit dålig. Putsa bort eventuell oxid på anslutningarna, även på strömskenan.

2. Brytarna. Fila bort eventuella ojämnheter på kontaktytorna med en liten fil. Ställ in korrekt avstånd.

3. Kontrollera också att den manuella tändförställningen, alltså regleringen med den lilla spaken från förarplatsen, rör sig som den ska och inte gör så att brytarplattan med brytarna hänger upp sig i ”stopp-läget”. Gör ren och smörj upp brytarplattans rörliga delar sparsamt.

4. En åldrande kondensator kan också bli en felkälla.

5. Bakom drevet till fördelararmen sitter en liten elborste. Har den blivit utsliten kommer ingen ström till fördelararmen.

6. Det kan också inträffa att magneten blir ”avmagnetiserad”. Men det är sannolikt en mindre vanlig felkälla.

7. Att fördelarlocket inte är sprucket, skadat på annat sätt eller fuktigt, och att tändkablarna är fräscha, är jag säker på att du redan kollat.

Bosch har en bra sprängskiss på magnetapparaten. Om du skaffar en sådan ser du precis hur den är uppbyggd. Bosch nummer är 0 203 100 001 JU 4 R 2. (Med reservation för nummerändring idag då sprängskissen gjordes under 1970-talet)

Lycka till med att få rätta gnistan igen.

Per Ericsson

Rulla till toppen