Bygga om magnettändning på albinmotor till batteritändning

Fråga: Hej jag har en gammal Albinmotor med magnettändning (SEM), nu vill jag konvertera den till batteritändning med en lös tändspole.

Tacksam för svar.

Bo Hubbinette

 

Svar: Jag är inte helt hemma på Albin båtmotorer, men om den är encylindrig (Albin O-11) blir konverteringen ganska enkel. Bäst är att koppla loss brytarna helt från magneten och sedan ansluta dem till en extern tändspole (se ritning längst ner) tillsammans med en kondensator från exempelvis en personbil. Kondensatorn kan sitta utanpå magneten.

Är det en flercylindrig motor (O-21) blir det lite knepigare. Då har man i princip två val. Antingen så utnyttjar man magnetens inbyggda ”fördelare” med två pickuper mot en släpring som kopplas till tändspolens högspänningsuttag. Spolen får ju två impulser per magnetvarv då magneten har en brytare och två nockar

Eller så får man prova med att låta en tändspole med två högspänningsuttag driva bägge tändstiften samtidigt. Detta kallas för ”Wasted spark” där ena tändstiftet ger en gnista på ena cylinderns avgastakt när den andra cylindern är i tändläge och omvänt. Detta är en relativt vanlig lösning på tvåcylindriga fyrtaktsmotor i motorcyklar. Det som kan vara lite osäkert är hur vevaxeln ser ut. På en 360-graders vevaxel (vevtapparna sitter intill varandra – på linje) fungerar Wasted spark utmärkt eftersom bägge kolvarna går i topp samtidigt och då är den ena i tändläge medan den andra är i slutet på avgastakten utblåsning).

Om vevaxeln är 180-gradersvev (vevtapparna på var sin sida – 180 grader mellan dem) är jag lite osäker på om wasted spark fungerar eftersom det inte får finnas några brännbara gaser i den cylindern när gnistan kommer. På motorer med 360-gradersvev kommer ju gnistan när avgaserna är på väg ut ur förbränningsrummet. Bäst är att sakta dra runt motorn och se i vilken arbetstakt den ena cylindern är i när den andra ska tända och omvänt.

Jim Lundberg

Bygga om magnettändning på albinmotor till batteritändning
SEM-magnet till Albin O-21 (tvåcylindrig)
Bygga om magnettändning på albinmotor till batteritändning
Kopplingsschema för batteritändsystem.
Bygga om magnettändning på albinmotor till batteritändning
Tändmagnet till fyrcylindrig traktor, konverterad till batteritändning. Men denna typ av magnet har en fördelare liknande en bil och tändspolens högspänning leds då in i magneten till denna fördelare som i sin tur ger rätt cylinder gnistan vid rätt tidpunkt. Den gula kabeln är spolen primäranslutning som går in till magnetens brytarkontakter. Den svarta (tunna) kabeln går till batteriet via ett tändningslås.
Rulla till toppen