Byta till turbomotor

Byta till turbomotor

Publicerad

Fråga: Jag vet inte till vem jag ska ställa den här frågan, så provar här då jag har fått väldigt bra svar tidigare då jag frågat om min Puch. Jag har en Volvo 850 2,5 SE 1995 med 144 hk-motorn.

Det är min första bil som jag skaffade när jag var 15 och är nu snart i körkortsåldern. Utbildningar mig till personbilsmekaniker. Nu vill jag uppgradera motorn. Jag har lagt ner mycket tid på karossen och den är näst intill rostfri. Älskar bilen och det är ju den första jag ägt.

Jag behålla den och sätta i en turbomotor från en Volvo 850 T5, men det verkar svårt att få igenom en turbokonverterad motor genom besiktningen. Vem vänder jag mig till för att veta att detta går att göra lagligt? Hur gör man för att registreringsbesikta om en bil med turbomotor när den från början haft en sugmotor? Vill inte köpa en 850 T5, då jag ändå kommer plocka ner motorn i molekyler och byta till smidda kolvar med mera. Jag vill behålla första bilen och vill inte ha två 850, hur mycket jag än älskar 850.

Tack på förhand

Tobias

Svar: Jag tog kontakt med Bilprovningen och de ger följande råd:

När det gäller motorbyte på en personbil tagen i bruk från och med januari 1993, skall det visas (intygas) att bilen med nya motorn uppfyller de avgaskrav som gällde när bilen togs i bruk. Att bilens avgaskrav uppfylls kan till exempel visas från biltillverkaren eller teknisk tjänst. Vid motorbyte/effekthöjning finns det även andra aspekter man måste ta hänsyn till, och som kan behöva styrkas på något sätt, till exempel att bromsarna är rätt dimensionerade, men även hjulupphängning, bullerprov, utsläppsvärden och liknande. Till att börja med skulle vi rekommendera dig att ta kontakt med biltillverkaren, i detta fall Volvo, för att se om de kan hjälpa till med att visa om bilen uppfyller "gällande" krav med den nya motorn. I annat fall låta bilen genomgå en registreringsbesiktning, då går Besiktningsorganet igenom/undersöker om vilka krav som kan ha påverkats och i förekommande fall även begära kompletterande provningar/dokument/ändringar.

Så långt Bilprovningen. Med andra ord är det inte omöjligt att få bilen godkänd med motorbyte, och eftersom motorn användes i T5 bör Volvo ha rätt dokument.

Räkna med en del pappersarbete och många timmars mekande. Kanske är det klokare i längden att renovera en 850 T5? Då får du dessutom den äkta varan och inte en ombyggd 850 SE.

Robert Gustavsson

On
Off

3 kommentarer

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

  • Classic Motor 2018-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2018-11

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842