Vilken glykol till aluminium?

Fråga: Jag har en Volvo 760 med B280-motorn av aluminium. Vilken glykol ska det vara i kylsystemet? Etylenglykol, grön/blå eller röd propylenglykol?

Göte

Svar: Det viktigaste i ett kylsystem med aluminium, vare sig det är motorblocket, topparna, kylaren eller värmepaketet är att kylarvattnet/glykolblandningen inte innehåller nitriter och/eller aminosyror som kan angripa aluminium. I Sverige har dessa tillsatser sedan länge inte använts i kylarvätskor och är därmed inge problem vid val av glykol.

Det finns två typer av glykol som baserar sig antingen på etylen eller på propylen. Båda är typerna är färglösa och det är upp till tillverkaren att färgsätta dem. Du kan med andra ord inte vara 100 procent säker på vilken typ du har enbart utifrån färgen. I rent tillstånd är etylen och propylen blandbara men det är inte säkert att tillverkarnas tillsatser är det.

Vilken glykol du ska ha är svårt att svara på. Ska du bara toppa upp systemet inför vintern ska du för säkerhets skull använda samma typ som redan finns i systemet. Är du osäker på vilken typ kan du vända dig till en bil- eller kylarverkstad. Rör det sig om att fylla ett tomt system, exempelvis efter ett motorbyte kan du, enligt min åsikt, använda antingen etylen eller propylenglykol. Etylen är dock giftigare och mer skadlig för miljön än propylen.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen