Hona puchcylinder

Fråga: Hej! Jag har lite funderingar om hur man honar en Puch 60 cc cylinder. Jag har ett honingsverktyg som jag tror kommer från Biltema som är gjort för hjulbromscylindrar men när jag testade att köra den lite i cylindern så fastnade den i portarna och avgasporten. Vilket verktyg borde jag ha och hur ska jag gå till väga för bästa resultat? Kan jag använda det stora verktyget som finns på Jula eller Biltema?

Christian

 

Svar: Jag har honat massor av mopedcylindrar med ett litet bromshoningsverktyg med både två och tre slipstenar utan problem med att stenarna hugger tag i någon port. Men då har det oftast varit otrimmade cylindrar vilka har relativt små portar.

Men med nya stenar i ett litet honingsverktyg kan deras vassa kanter hugga tag i portarnas kanter – särskilt om dessa är stora. Då är det bättre med ett honingsverktyg med längre stenar som det övre på översta bilden. Det är ursprungligen ett verktyg med tre stenar och avsett för stora (bil) cylindrar som jag byggt om för att passa i en lite mopedcylinder. En arm togs bort och infästning vid axeln av de två armarna är hemsnickrad. En fjäder mellan armarna trycker ut stenarna mot cylinderväggen. Men i originalutförande tog detta verktyg inte mindre cylindrar än 60 millimeter om jag minns rätt.

En Puch 60-kubikscylinder har en diameter på 40 mm (vilket endast ger 54 kubik…) och det måste verktyget klara av. I mopedåldern honade jag cylindrar genom at lägga in ett våtslippapper runt cylinderväggen och därefter trycka mer en stor bit skumgummi. Sedan tog man en borrmaskin med en borr på 8-10 mm och körde ner i skumgummit. Borren högg tag rejält och när man ökade varvet så centrerade borren perfekt i loppet. Men någon styrning av honingstrycket blev det inte, men det var bra för att bryta den hårda ytan vid ett kolvringsbyte. Kryssmönster fick man om man bara drog borrmaskinen uppåt och nedåt under arbetet.

Men det finns ett mellanting mellan bil- och bromshoningsverktyg. Exempelvis Cykelkraft har ett honingsverktyg med tre stenar som klarar cylindrar mellan 1 ½” – 3″ (38 – 76 mm) och som har en längd på stenarna som är 50 mm vilket ska räcka.

Jim Lundberg

Hona puchcylinder
När man honar en cylinder ska man köra med lågt varvtal (några hundra varv/min) och samtidigt röra honingsverktyget uppåt/nedåt så att ett kryssmönster uppstår hos slipreporna i loppet. Det är bra att smörja med en tunn olja eller fotogen (lacknafta, lampolja) under arbetet. Viktigt är att ta bort vändkanterna (värst högst upp) så att nya kolvringar inte tar i dessa med oljud eller haveri som följd. Om man honat mycket kan det vara bra att bryta den vassa kanten som då kan uppstå i cylinderväggens portar där nya kolvringar kan haka tag och föra oväsen. Det räcker med en lite bit slippapper på fingertoppen. Rengör noga efteråt så inga sliprester finns kvar i portarna när cylindern monteras på motorn.
Rulla till toppen