Svårväxlad Fram King Clipper

Fråga: Hej! Jag har en Fram King Clipper från 1962 (den har en försäkring till 1967) med handväxel. Det är den första motorn som jag någonsin har jobbat med och är alltså inte så erfaren. Jag har två stora problem med den:

1. Den är väldigt trög att växla. Att få den till ettan är oftast lätt men att få den därifrån är svårare. Det går att få den till neutral men att växla upp till tvåan går bara ibland och trean har jag bara fått den en gång när jag hade tagit av kopplingen, då var det lätt att växla så jag antar att det kan vara något med det.

2. Den är väldigt svårstartad, och när jag får igång den så går den inte så länge.

Alfred

 

Svar: Du bör ha Victoria/Zweirad Union-motorn som kallas EM 50 i din moped. Denna motor finns som både fot- och handväxlad, men innehållet är detsamma. Växellådan är av dragkilstyp vilket innebär att stålkulor trycks ut ur en axel av en ”kil” och låser då fast ett av dreven så att man på så vis ”lägger i en växel”.

EM 50-lådan är väldigt robust, men kan givetvis slitas och kan av den anledningen börja kärva. Den tvåväxlade EM 50-motorn med handväxel har två vajrar mellan motor och växelhandtaget på styret och så borde det även vara på den treväxlade. Den ena vajern arbetar (sträcks) vid uppväxling och den andra vajern arbetar vid nerväxling. Här är det viktigt att bägge vajrarna är spända så att et minimalt slack finns. Dessutom måsten man justera längden på vajrarna så att lägena på handtaget stämmer med lägena i motorn.

Justeringen går till så här: Hissa upp mopedens bakhjul och lägg i friläget. Dra runt bakhjulet med handen och vrid samtidigt växelhandtaget mot ettans växel tills det börjar ”rassla” i växellådan. Notera hur långt handtaget är vridet mot ettans växel när detta sker. Man kan lägga på en bit maskeringstejp och rita streck med en penna.

Gör om det hela men vrid nu handtaget mot tvåans växel tills det börja rassla igen. Notera detta läge på handtaget. Om vajrarna är rätt justerade ska det börja rassla i lådan när man vridit handtaget lika långt åt bägge hållen. Justera vid behov med vajerspännarna och set till att bägge vajrarna är spända efter justering.

Men anledningen till att motorn är svårväxlad kan bero på att kopplingen inte frikopplar som den ska. Börja med att justera kopplingsmekanismen. Innanför den lilla luckan på motorns högra sida som sitter med två skruvar syns kopplingskorgen. I dess centrum sitter en skruv som är låst med en mutter. Genom att vrida på denna skruv ändras geometrin i kopplingsmekanismen. Rätt inställd ska kopplingsarmen stå snett bakåt (nedre bilden) när kopplingen precis ska till att aktiveras. Detta justeras med skruven i centrum. Glöm inte att låsa den med muttern efteråt.

Fel typ av olja i växellådan kan få kopplingen att tjuvdra även om allt är helt och rätt justerat. Då blir det svårare att växla. EM 50-motorn ska ha 5,5 deciliter SAE 80 transmissionsolja eller samma mängd SAE 30 motorolja (gräsklipparolja – finns på macken).

Motorproblemen kan bero på massor av saker, men gör följande test: Gör ett antal startförsök (utan att motorn startar) och ta sedan ur tändstiftet. Om detta är blött är felet att söka i tändsystemet och är det torrt så kommer det inget bränsle. I det senare fallet kan det vara stopp i bränslesystemet (bensinkran eller förgasare) eller så drar motorn tjuvluft vilket kan bero på läckande packboxar i vevhuset. I Stora Tvåtaktsboken, del 2 finns en komplett reparationsanvisning för den EM 50-motorn (och 29 andra motorer).

Jim Lundberg

Svårväxlad Fram King Clipper
Kopplingsarmen ska stå snett bakåt när kopplingen precis ska till att aktiveras. Detta justeras med skruven i kopplingens centrum. Man behöver inte lossa den stora kåpan som på bilden, utan endast den lilla luckan med två skruvar.
Rulla till toppen