Växellådsolja till Volvo Amazon med överväxel

Fråga: Tjena. Jag ska byta olja i växellådan på min Volvo Amazon med M41 overdrive typ D. Har overdriven särskild olja eller samma som växellådan. Och vad ska det vara för olja? Funkar Castrol gearoil SAE 75 w-90?

Tobias Lissborg

 

Svar: Växellådorna M40 och M41 är i stort sett identiska, förutom några detaljer som utförandet på utgående axeln och placeringen av nivåpluggen. Trots detta ska de ha olika typer av oljor. M40-lådan (fyrväxlad utan överväxel) ska ha 0,75 liter transmissionsolja med viskositeten SAE 80. API klassning GL1 – GL4 (står på flaskans etikett). Alltså en växellådsolja i en växellåda.

Men när det sitter en överväxel ihop med växellådan som på M 41 rekommenderar Volvo en istället en motorolja – antingen en Multigrade SAE 20w-40 eller en singlegrade (”rak”) motorolja med viskositet SAE 30. Den senare säljs under benämningen gräsklipparolja och finns på många ställen – bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Mängden olja i M 41-lådan är 1,6 liter då överväxel och växellåda har gemensam olja. Varför Volvo rekommenderar en motorolja då lådan har en överväxel vet jag inte, men överväxeln innehåller lameller och det är möjligt att en transmissionsolja med sina friktionsnedsättande additiv kan påverka lamellerna negativt. Därför skulle jag inte använda den olja du föreslår i en låda med överväxel (Det finns andra typer av överväxlar som ska ha helt andra oljor, typ transmissions- eller ATF-olja).

När man byter olja på en M 41-låda måste man tappa ur oljan på två ställen – dels på själva växellådan (plugg ”B”) och dels på överväxeln där pluggen är märkt ”Drain” (avtappning). Observera att det sitter tre ”pluggar” under överväxeln så ta inte fel. De andra två ska inte lossas och sitter låsta mot varandra med låstråd från fabrik. Påfyllning gör man antingen vid nivåpluggen (plugg ”A”), eller genom att man lossar växelspaken inifrån kupén och häller oljan i hålet för spaken. Växelspaken är lätt att montera efteråt. Tänk på att det tar en liten stund för oljan att rinna över från växellådan till överväxeln ifall det vill rinna över ur nivåhålet innan hela oljemängden fyllts på.

På överväxelns vänstra sida (nära avtappningspluggen) sitter en fyrkantig lucka med fyra skruvar. Innanför denna sitter en sil som bör rengöras då och då. Undvik packningsmassa på denna packning då eventuellt överskott av massan kan lossna på insidan och ställa till det för hydrauliken som finns i överväxeln.

Jim Lundberg

Växellådsolja till Volvo Amazon med överväxel
Överväxelns undersida. För att få ur all olja måste även överväxeln tömmas vilket sker med bottenpluggen märkt ”Drain” (inringad). Rör aldrig de andra två ”pluggarna” som ska sitta låsta med låstråd.
Växellådsolja till Volvo Amazon med överväxel
Närbild på avtappningspluggen. I underkant på bilden syns luckan över oljesilen och två av skruvarna som håller luckan (pilarna).
Rulla till toppen