Vevaxeln är för bred i ILO Piano

Fråga: Hej. Renoverar en ILO 50-motor och bytt ut vevpartiet som var utslitet (köpt ett nytt på nätet) som var 1 mm bredare än originalet, Kan jag gröpa ut 0,5 mm i godset på var sida och hur bär man sig åt? Och en fråga till: hur får man väck en kullagerkrans?

MVH Arne T

 

Svar: Frågan är om originalvevaxeln var korrekt uppshimsad. Vevaxeln i en motor med spårkullager av den typen som sitter i en ILO Piano, som det bör röra sig om här, ska vara cirka 0,2 mm mindre än avståndet mellan lagerlägen i blocket. Det är inte ovanligt att det sitter rätt tjocka shims innanför lagren på en vevaxel – ibland uppåt 1 mm per sida (=2 mm). Det kan ju vara så att den nya vevaxeln passar i motorn bara man inte har lika många shims som med den gamla axeln. Ibland saknas shims och det beror på i huvudsak två orsaker: 1. Axeln höll korrekt bredd så det behövdes inte vid fabriksmonteringen. 2. En händig mekaniker har slarvat bort dem vid en tidigare demontering av motorn.

Man kan mäta in vevaxeln på två sätt. Antingen som nämnts ovan. Då monterar man kullagren på vevaxeln och mäter över kullagren med ett skjutmått. Sedan mäter man från varje blockhalvas delningsplan ner till botten på lagerlägena och plussar ihop dessa två mått, alltså höger sida med vänster sida. Till den summan plussar man på för tjockleken på blockpackningen vilket brukar vara 0,2 – 0,3 mm. Totalmåttet för blockhalvorna och packningen ska då vara cirka 0,2 mm mer är måttet över lagren på axeln.

Man kan även montera lagren först i blocket och då mäter man istället avståndet från blockhalvornas delningsplan ner till respektive ramlagers innerring. Dessa mått plussa ihop tillsammans med packningstjockleken och ska då vara 0,2 – 0,3 mm mer än bredden på vevaxeln, mätt över vevskivorna.

Om det inte går att få dit den nya vevaxeln utan att bearbeta block eller vevaxel tycker jag att du ska reklamera axeln. Att brotscha lagerlägena djupare i blocket kräver en bra maskinpark och blir dyrt att lämna bort. Man kan i en del fall svarva av vevaxeln så att den minskar på bredden. Vissa axlar har en liten ”hals” som sticker ut runt ramlagertapparna och den halsen är lätta att svarva bort, men har man otur så kan vevskivorna ta i blocket.

När det gäller att dra bort en ”kulkrans” så beror det på vad som menas med en kulkrans. Är det en innerring till ett delbart lager så finns det särskilda avdragare för detta. En del har vassa eggar som pressas in bakom lagerbanan och därefter drar man bort hela ”paketet” med en gängad stång. Andra avdragare har en hylsa man trär över lagerringen med radiellt placerade skruvar som drar in i banan där kulorna löper. Hylsan dras även den bort med en gängstång helgängad skruv).

Handlar det bara om en kulkrans som sitter på sin innerring, som ramlager till Puch- och Sachsmotorer är det bara att dra av kransen med fingrarna. Man får bara vara beredd på att någon kula kan hoppa ur och smita iväg. Lagerringar i block brukar man ta ur genom att värma blocket (100- 150 grader) och sedan dänga blocket mot en träbit så att lagrringen flyger ur av bara farten på grund av sin rörelseenergi.

Jim Lundberg

Vevaxeln är för bred i ILO Piano
Sedan mäter man avståndet från delningsplanet ner till lagrets innerring på bägge blockhalvorna. Dessa mått läggs ihop och har motorn en blockpackning ska tjockleken av denna också läggas till. När man shimsar kan man göra på två sätt. Antingen lägger man shimsen mellan lager och vevskivor eller mellan lager och botten på blockets lagerläge.
Vevaxeln är för bred i ILO Piano
En typ av lageravdragare. Två halvor med vassa eggar kläms in bakom lagret. Halvorna dras sedan bort med lagret med en gängstång mot axeländen.
Vevaxeln är för bred i ILO Piano
En annan variant. Här handlar det om enbart innerringen till lagrets som ska dras bort. I hylsan, som träs över ringen, sitter det stoppskruvar som dras in i spåret i ringen där kulorna normalt löper.
Vevaxeln är för bred i ILO Piano
När lagret har lösa ringar kan ytterringen var svår att pressa ur då man ofta inte kan få tag i den. Då kan man värma blocket och dänga det mot en träbit så fortsätter lagret ut ur sitt hål av bara farten (rörelseenergi).
Rulla till toppen