Kopplingslager Sachs 150 cc

Fråga: Kopplingslagret Sachs 150 cc, är det delbart och går det att justera? Har ej plockat ner en sådan motor så är osäker. Kopplingslager till 50 cc ser ut att likna det till Sachs 150 cc men bör vara större.

Göran Andersson

 

Svar: Kopplingslagret på Sachs 150-kubiksmotorn ser ut som en större variant av det delbara lager som sitter i äldre Sachs mopedmotorer. På dessa lager kan man byta ut ytterbanan och kulorna genom att ta motsvarande delar från ett ramlager (E15) till en tvåväxlad sachsmotor. Då har man i alla fall bytt två av tre delar. Man kan i nödfall shimsa in lagret axiellt så att radialspelet minskas, men då detta inte är ett vinkelkontaktlager är en minskning av radialspelet genom att minska axialspelet inte riktigt rätt väg att gå.

Jag har tyvärr inga mått på kopplingslagret i 150kubikaren, men om det inte går att hitta nya lager kanske man kan göra likadant som med mopedmotorns kopplingslager om det finns passande ytterbana från ett magnetlager (L17?). Lösa kulor går att köpa hos exempelvis Jacking AB (telefon 0227-133 22)

Jim Lundberg

Rulla till toppen