Vad har hänt i motorn?

Kolvtoppen ser närmast maskäten ut. Vad har hänt?

Vad har hänt i motorn?

Publicerad

Fråga: Hei. Beklager at dette ikke er veteran moped, men håper du har en ide på hva de rare sporene her kan være grunnen til. En venn sin moped, vannkjølt. Varme grunnet dårlig kjøling, for lite bensin, feil tenning? Annet? Eller alle sammen?

Hilsen Roald

 

Svar: Det här var intressant! Jag har sett liknande skador i tvåtaktsmotorer där vevstakslagret har skurit och släppt ifrån sig metallflisor som tagit sig upp i förbränningsrummet. Men groparna efter dessa flisor har varit mindre och kantiga i formen. Tändningsknack, "spikning", kan ge liknande skador, men dessa gropar brukar inte vara långsmala som dessa.

I denna motor ser det nästan ut som det vore maskätet. Är det någon som vet vad som hänt i motorn på Roalds bilder? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

 

Uppdaterad 2017-11-17: Roald har hittat felet som syns på två nedre bilderna.

Förbränningsrummet i motorn.

Kolven uppvisar skador på sidorna som tyder på överhettning/skärning.

Ett av styrstiften för kolvringarna har lossnat: "Her er to bilder av feilen, den er funnet:) Dette skjer vel ikke så ofte?"

Här sitter stiftet nerkört i kolvtoppen.

Bild från Roald 2017-11-20.

Bild från Roald 2017-11-20.

On
Off

12 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fylla acetylentub till belysningen på Indian

1 kommentar

Ingvar Nilsson: Hej! Acetylen är lurigt! Självantändningstrycket kan vara så lågt som 2,4 bar om jag minns rätt. AGA-massan i tuben är dränkt i aceton. Acetylengasen löser sig i acetonet tack vare agamassan och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842