Frågor om DBS Panter

Fråga: Har köpt ett mopedobjekt av typ DBS Panter av okänd årsmodell (1970–1975?). Är det ett hopkok av delar från andra tillverkare eller var allt deras eget? Motorn är Sachs. Behöver lite delar. Finns någon specialklubb eller expert på just DBS?
Några detaljer som kanske underlättar identifikationen: Originalfärg = lila. Framskärm har två stag som tydligen inte är så vanligt. Medföljande motor är ej fläktkyld, vet ej om det är original. Ska ramnummer och motornummer överensstämma?

Svar: DBS salufördes av norska bolaget Jonas Ögland. De hade även fler märken som Tempo vilken är populär i Norge. Om DBS/Tempo tillverkade alla delar själva är tveksamt då man vanligtvis tillverkade många karossdelar själv och köpt in resterade. Hittar ingen tydlig information om varför vissa DBS hade ett framskärmsstag och andra två. Styret har jag sett på DBS Panter Cross från 1972.

Modellen är en Panter eller Panter Cross och tillverkades i detta utförande från och med tidigt 1970-tal.

  • Idag är det inte svårt att hitta delar till Sachsmotorn. Länkar butiker nedan.
  • Originalfärg. De vanliga DBS-färgerna är blå, gul och rött som en lite mer ovanlig beige-grönfärg. Lila lackering känner jag däremot inte till.
  • Motorn ska på denna modell vara fartvindskyld
  • Motor- och ramnummer matchar inte på DBS.

Bra länkar:

Hjorteds mopedmuseum har en bild på hemsidan av en 1972 års DBS Cross.

Norska Tempoklubben kan säkert hjälpa dig med mer information om bolaget.

Urval av butiker som säljer reservdelar:

Mopedfantasterna

Mopedrenovering

Mopeddelar

 

Frågor om DBS Panter
Rulla till toppen