Olja till Testi Champion med Minarellimotor

Fråga: Hej Jim! En sista och säkert bästa chans att få svar på mina frågor. Har en Testi Champion med Minarelli-motor P4 70-tal. Vilka oljor är att föredra i denna? Samt var hittar jag reservdelar. Har försökt med Italienska ebay som har ett mycket begränsat urval. Försöker just nu att finna ”kickstoppet” – var det nu sitter.

Kicken drar runt i 180 grader och hamnar under bromspedalen varje gång. Med våld får den pressas upp i utgångsläge – hopplöst. Har lyckats hitta en sprängskiss på myronsmoped.com – men min Italienska ”haltar”. Har fått reda på att det skall vara en liten plasthylsa som vittrar sönder med tiden. Mycket tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar

Bill

 

Svar: Jag har väldigt lite uppgifter om Minarelli P4-motorn, men de uppgifter jag har hittat är att P4-motorn ska ha SAE 30 till SAE 40 i växellådan, alternativt en mc-olja SAE 15-40. SAE 30-olja säljs som gräsklipparolja och finns på bensinmackar, stormarknader och biltillbehörsbutiker. Italienarna verkar ange oljemängden i gram och siffran 700 dyker upp när man söker. Men motorn har ju en nivåplugg (nr 1 på övre bilden) så det är lätt att få till rätt mängd – bara mopeden står rakt när man kollar nivån med nivåpluggen.

Reservdelar borde man enklast hitta i Italien, men exakt var kan jag tyvärr inte svara på. Kanske någon av våra läsare kan tipsa om detta? Jag har bara hittat en bild (nedan) på kickmekanismen och jag är osäker på om den är rätt till din motor. Men om kicken krånglar måste motorn ändå delas och då ser man hur detta stopp ser ut. På bilden ser man det inte. Ofta kan man tillverka egna stopp av oljebeständigt gummi.

Jim Lundberg

Olja till Testi Champion med Minarellimotor
Rulla till toppen