Rätt svänghjul till ILO Piano

Fråga: Hejsan. Jag har fått mågens ILO Piano ”på halsen”. Nu undrar jag följande; Är det samma svänghjul och vevaxel på tramp som på kick-piano? Och så har jag satt upp vevaxel i svarven mellan dubbar och undrar då hur mycket det får slå vid lagersäten på vardera sida av själva veven? Har läst i Stora Tvåtaktsboken men finner inget svar. Förresten, krysskilen till svänghjulet står att det skall vara WK 2 x 12 men jag får det till WK 2 x 13 (alltså kilen tillverkad ur 13 mm axel.)? Tacksam för svar och kommentarer.

Henning

 

Svar: Det bör vara samma svänghjul och vevaxel på kick- och pedalmotorerna. Undantaget kan vara första G 50-motorn (1955) med kedjetrans som kan ha en annan infästning av drevet på vevaxeln. Tittar man på beteckningen för tändsystemen till samtliga ILO Pianomotorer så ska det vara Stefa E 2/75-12 förutom på den fläktkylda V50-motorn där det sitter ett Norissystem som har beteckningen ELZJ 17/11 R.

När det gäller uppriktning av vevaxeln bör man undvika att använda dubbhålen i ändarna på axeln. Dels kan dessa vara skadade av avdragare, del är det inte säkert att dessa hål sitter i axelns centrum. Exempelvis Husqvarna gjorde så att de slutbearbetade vevaxelns ramlagertappar när axeln var hopsatt i en slipmaskin där dubbhålen inte användes som styrning vid själva slipningen.

Säkrast är att använda v-stöd som man lägger axeltapparna i. Om du har del 1 av Stora Tvåtaktsboken så står det på sidan 26 i första spalten hur mycket en moped/motorcykelvevaxel får slå i radiell led. På samma sida syns även det v-stöd som jag rekommenderar (hemmagjort). På sidan 27 – 28 syns hur mätningen och uppriktningen går till. Jag sätter v-stöden inne vid vevskivorna och mäter kastet så långt ut på respektive ramlagertapp som det är möjligt.

När det gäller krysskilar så är det faktiska längdmåttet alltid mindre än det sista talet i beteckningen. Heter kilen WK 2×13 så är den drygt 12 mm lång då en kil inte är en hel halvcirkel utan något mindre. Om man tillverka en kil ur en 13 mm rundstång så kapar man inte mitt i stångens centrum utan lite off-center. Man kan trycka ner en klick modellera i kilspåret så får man en ”avgjutning” där man kan jämföra radien med de kilar man tänkt använda.

Jim Lundberg

Rätt svänghjul till ILO Piano
Vevaxeln uppsatt i v-stöd. Indikatorklockans tapp ligger nära ytteränden på axeln för maximalt utslag.
Rätt svänghjul till ILO Piano
Överdrivet exempel på hur skevheten på en vevaxel påverkar axeltapparnas läge.
Rätt svänghjul till ILO Piano
En krysskil (WK = Woodruff) är inte en hel halvcirkel utan något mindre. H = höjd till centrum. Därför är längden L något mindre i praktiken mindre än det uppgivna måttet. C = tänkt centrum, T = tjocklek.
Rulla till toppen