Frågor om Grimeca baknav

Fråga: Hej! När jag skall montera ihop mitt Grimecanav på 105 mm till Compacten så får jag problem att dra muttern som låser hjullagret. Kommer inte åt att hålla hjullagret med 17 mm nyckel samtidigt som jag vill låsa muttern utanför, det är för ont om plats. Finns det något annat knep eller behövs en tunn fast nyckel?

En annan fråga om Grimecas baknav. Jag får bara plats med 10 kulor i navet, men läser överallt att det skall vara 11 kulor. Mina lagerkulor är 6,3mm, är de för stora?

Svar: Hej! Först och främst så är det bästa och enklaste sättet att komma åt att gänga muttern (nr. 6 i sprängskissen nedan) är att slipa ner tjockleken på en 17 mm blocknyckel om du saknar tunt verktyg att dra muttern med. På huvudbilden visas en blocknyckel som är nedslipad till 3 mm tjocklek för ändamålet.

Ett annat tips är att leta bland begagnade verktyg om du är på loppis eller marknad. Där kan man hitta gamla cykel- och mopedverktyg som tunna blocknycklar.

I reservdelskatalogen för Grimeca 105 mm nav så anger man 10 stycken lagerkulor på vardera sida om navet med storleken 1/4 tum, vilket motsvarar 6,35 mm. Kulorna i ditt nav är alltså rätt i antal och möjligen i exakt storlek också. Kulorna kan nötas, men det ska få plats lite fett mellan dem också.

Josefine Andersson

Frågor om Grimeca baknav
Sprängskiss på Grimeca 105 mm baknav, artikelnummer 23847 (ersatte de tidigare naven 23840 och 23848 år 1974) Nr. 6 visar den tunna 12×1 mm muttern.
Rulla till toppen