Vad är det för skillnad på magnetlager och vanliga spårkullager?

Fråga: Hej. Vilken skillnad är det på magnetlager (kullager) och vanliga kullager?

Göte

 

Svar: De så kallade magnetlagren har fått sitt namn för att de ursprungligen satt i tändmagneter. Dessa lager har en ytterring där ena sidan på lagerbanan är nerslipad så att innerringen med sin kulkrans kan passera. Magnetlagren har tunna och smala lagerringar och tar därför inte stor plats. Eftersom de är delbara så passar de även därför perfekt i en tändmagnet då montering och demontering av magneten blir mycket enklare.

Magnetlagren har förhållandevis stora kulor och klarar av stora (radiella) belastningar i förhållande till sina inbyggnadsmått. Många tror att magnetlager är samma sak som vinkelkontaktlager vilket inte stämmer. Ett vinkelkontaktlager är gjort för att klara stora axiella belastningar vilket inte ett magnetlager är gjort för. Ett magnetlager är som ett vanligt spårkullager, men med skillnaden att det är delbart. Det ska alltså i huvudsak tåla radiell belastning.

Att magnetlagret är delbart kräver, till skillnad mot ett spårkullager, att det axiella spelet måste hållas nere – där finns likheten med ett vinkelkontaktlager. Blir axialspelet för stort så hamnar kulorna utanför sin bana och då ökar även det radiella spelet. Ungefär som på ett hjullager till en bil med koniska rullager.

Jim Lundberg

Vad är det för skillnad på magnetlager och vanliga spårkullager?
För att lagret ska vara delbart är ena sidan av ytterringen nerslipad (pilen) fram till själva lagerbanan.
Vad är det för skillnad på magnetlager och vanliga spårkullager?
Ett magnetlager (L17) sett från två håll. Här ser man att ytteringen på lagret till vänster har en tunnare kant än på det till höger. På lagret till höger ser man ”baksidan” av lagret som mer ser ut som ett vanligt, icke delbart, spårkullager med sin tjocka kant längst ut.
Rulla till toppen