Puch Dakota med missljud vid fläkten

Puch Dakota med missljud vid fläkten

Publicerad

Fråga: Hej! Min Puch Dakota låter vid frikoppling. Ett litet oljud som är svårt att förklara. Det låter mest på vänster sida, alltså vid fläkten. Och det låter mer med en växel i! Och det låter inte mycket. På grund av att det låter på vänster sida så har jag räknat bort lagret vid dragbulten. Näst på tur har vi ramlagren eftersom veven dras mot kopplingen vid frikoppling. En puchrenoverare har för ca 1000 mil gått igenom med bland annat nya SKF lager. Jag har ingen tillgång till att meka. Speciellt inte på vintern när det är kallt. Då finns bara köksbordet som alternativ ;) Så jag lämnade iväg motorn för problemfria mil.

Garantin gäller ej då jag var dum och bad han sätta på en urpluggad cylinder. Vid trimning gäller inte nån garanti. Däremot vill han rätta till det mot betalning men jag har ingen lust att skicka iväg motorn 50 mil igen.. Var ju orolig för slarv från posten senast. Och vill inte uppleva det igen. Dessutom la jag mycket pengar på den senast. Och jag vet inte om det verkligen är nödvändigt att klyva motorn. Jag tänker nämligen på shimsen innanför kopplingskorgen. Om det blivit fel spel där så att vevaxeln dras mer än nödvändigt. Spelet där ska ju vara minimalt. Vad tror ni på Classic Motor?

Tack på förhand

Anders Andersson

 

Svar: Köksbord är annars en bra plats för renovering av mopedmotorer, men kräver en viss förståelse från den äkta hälften. Puch V3-motor har så kallade magnetlager som ramlager och dessa ska shimsas till snäva mått. Axialspelet bör ligga på 0,06 – 0,12 mm och är spelet rätt inshimsat kommer vevaxeln inte att kunna röra sig mer än detta när dragbulten drar i vevaxeln vid frikoppling.

Däremot är det möjligt att man shimsat vevaxeln osymmetriskt så att man lagt mest/tjockast shims på ena sidan så att axeln har förskjutits avsevärt åt ena hållet. Brickorna som sitter i och under kopplingskorgen påverkar inte vevaxelns position i längdled (axiellt) utan det gör ramlagren. Det tredje ramlagret innanför kopplingskorgen är ett stödlager och ligger "flytande" i sitt lagerläge i blocket – det saknar en yttre låsring och kan därför röra sig axiellt.

Om nu ljudet verkar komma från fläkten på motorns vänstra sida så är det bara att ta bort en kåpa i taget med start mellan varje och se om missljudet försvinner. Det är ganska trångt mellan fläkten och kåporna så vevaxeln/svänghjulet måste hamna rätt i djupled. Ta även bort fläkten och provstarta motorn igen. Om några delar har gått mot varandra brukar det synas i kontaktytorna.

Om ljudet kvarstår så kan det vara så att svänghjulet tar i något i tändsystemet. Kolla först att inte hjulet kastar. Minsta skräp i konan mellan axel och hjul kan få det att sitta skevt. Avståndet mellan svänghjulets magneter och spolarnas polskor ska vara cirka 0,20 mm och det justeras genom att man lossa lite på spolarnas infästningsskruvar, sticker in lämpligt bladmått mellan magneter och polskor och drar åt skruvarna igen.

Jim Lundberg

Stödbricka under kopplingskorgen.

Bricka under kopplingsnav.

On
Off

8 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fylla acetylentub till belysningen på Indian

1 kommentar

Ingvar Nilsson: Hej! Acetylen är lurigt! Självantändningstrycket kan vara så lågt som 2,4 bar om jag minns rätt. AGA-massan i tuben är dränkt i aceton. Acetylengasen löser sig i acetonet tack vare agamassan och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842