Växeln hoppar ur när jag backar

Fråga: Min Volvo växellåda på min Volvo Duett. Ibland när jag backar så höger växeln så växeln hoppar ur. Är det dåligt med olja? När jag kör är det inget problem vad jag märkt men har bara kört ca 300 meter.

Jocke

 

Svar: Jag förstår inte frågan fullt ut, men först och främst ska man alltid se till att det finns olja i växellådan – oavsett om växlarna hoppar ur eller ej. Det finns en nivåplugg på sidan av lådan och dit upp ska oljenivån nå (se bild). M 40-lådan (fyrväxlad utan överväxel) ska ha 0,75 liter SAE 80 transmissionsolja GL1 – GL 4, eller motorolja SAE 30.

Men orsaken till att växeln hoppar ur tror jag inte ligger hos oljenivån. Det kan vara så att något är slitet i växellådan. Under locket, i framkant, sitter tre fjädrar och kulor vilka har till uppgift att hålla kvar vald växel i sitt läge. Det kan vara något där som är fel. Det kan även vara den skålformade bronsbussningen i locket där växelspakens kula ligger i som är sliten så att växeln inte går i helt. Men kolla först att den stora muttern runt spaken är ordentligt dragen i locket, annars blir spaken sladdrig av den orsaken. Det är förövrigt här som man enklast fyller på oljan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen