Axialspel på vevaxel i CZ 125

Axialspel på vevaxel i CZ 125

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Håller på med en CZ 125, och jag hittar inte någon information, så jag vänder mig till dig. Jag undrar hur mycket axialspel vevaxeln ska ha. Sen undrar jag hur transmission sida och växellåda smörjs. Det finns ett litet hål, men som ligger långt över nivå rekommendation. Hålet kan man se bakom kopplingsdrevet.

Tacksam för svar.

Anders

 

Svar: Jag bollar över frågan till Anders Österberg på svenska Jawaklubben:

Av CZ finns det, på rak arm, minst åtta olika 125-kubikare sedan 1940-talet fram till 1990-talet. Då räknar jag inte med alla specialare som satt i rena tävlingsmaskiner, motocross och trial. Minst 15 olika blir det i alla fall.

Om man utgår från att det är en CZ 125B, den motor som satt i MONARK m200, så finns det två shims med i reservdelsboken, benämnda "Sidobricka för kullager". Dessa är 1 mm tjocka. Det nämns inget exakt glapp, men 0,3 - 0,5 mm kan väl vara ett bra värde. För CZ 125B finns inge verkstadshandbok utgiven, bara en "Monteringshandbok". Där finns processen att dela och sätta ihop motorn beskriven, samt de verktyg som skall användas vid olika moment. I Monteringshandboken ges endast ett minimum av kommentarer och annan fakta än vad man kan utläsa av bilderna.

I sammanhanget är det viktigt att få vevlagren på exakt rätt djup i sina socklar. Man skall, på vanligt CZ-manér, montera alla lager i blocken med FRYS - VÄRME-metoden. För att få vevlagren på rätt djup, använder man de två distanser som ligger under koppen som håller packboxarna (200-69). Man skruvar fast dessa distansbrickor innan blocket läggs in i ugnen, och de skall sitta kvar tills vevaxeln är på plats. De fungerar då som botten för lagren. Utan detta blir det svårt att få dem på rätt djup, och skulle det uppstå någon friktion vid monteringen av vevaxeln riskerar man inte att lagren flyttar på sig.

Jag försöker förklara oljeflödet i växellådan.

Oljenivån bestäms av nivåskruven, märkt >OLEJ<. Så fort motorn går roterar primärdrevet på vevaxeln, som driver kopplingskorgen via primärkedjan. Primärkedjan fungerar som ett "pater-noster-verk" och får med sig en del olja som släpps av i "oljefällan", en liten plåt som sitter nitad på väggen mot växellådan. I botten på oljefällan finns ett hål som leder oljan in i växellådan, på så sätt fylls oljan ständigt på in mot växellådan och oljan får en slags cirkulation.

Man kan säga att transmissionskedjan även fungerar som en mycket enkel, men tillräckligt effektiv, cirkulationspump. Oljenivån överstiger botten på växellådan med cirka 1 cm, alltså skvalpar oljan runt i växellådan så fort växelaxlarna roterar. Det skvätter och stänker runt omkring. De roterar ju även när neutralväxeln är ilagd. Det fungerar perfekt, förutsatt att man ser till att hålla oljenivån.

En brasklapp, de kommentarer jag har bidragit med gäller i första hand CZ 125B, som satt i Monark M200. Axialglappet är samma för de flesta andra CZ och JAWA. Illustrationen visar oljeflödet i en CZ 125B, men är liknande i de flesta CZ och JAWA, och förmodligen även i de flesta andra tillverkares tvåtaktsmotorer där växellådan delar olja med transmissionen.

Anders Österberg, Svenska Jawaklubben

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: 70-talets superbikes

4 kommentarer

Zlim: Michael B Din favorit är verkligen ett monster och svår hanterlig se 9:05 in i filmen :-)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842