Mazda 323 som bara går i 20 minuter

Fråga: Hej! Jag har en Mazda 323 automat från 1988. Den startar alltid och går bra (en stund). Efter cirka 20 minuter dör den (motorstopp och alla lampor lyser). Det spelar ingen roll om den står på tomgång eller om det är mitt i farten. Den dör alltid efter ungefär lika lång tid och går inte att starta direkt efter. När den stått en stund går det att starta som vanligt igen och så håller det på om och om igen.

Jag har provat K-sprit i tanken för att få bort eventuell isbildning men startat den fyra gånger efter det och problemet finns kvar. Vad kan det vara för fel? Den är ju inte värd många tusenlappar så vill på något sätt ta reda på om det är ett dyrt problem att åtgärda eller om det är något enkelt som är värt att betala för.

Tack på förhand!

Alekzandra

 

Svar: Jag är tyvärr dåligt insatt i Mazdabilar. Symtomen påminner om äldre bilar där det är stopp i ventilationen till bränsletanken så att det bildas ett undertryck där så att bensinpumpen inte orkar suga fram bensinen. Där kan man testa med att köra utan tanklock och se om problemet försvinner. Det kan även vara ett bränslefilter som är igensatt.

Men om en av lamporna som tänds är den så kallade motorlampan kan det vara ett elektroniskt fel om motorn har insprutning. Ibland kan en givare ge så många felkoder att databoxen ”storkar” och stänger av. Visserligen brukar samtliga varningslampor tändas vid motorstopp så det är ju ingen garanti för att stoppet orsakas av elektroniken.

Men jag vet att vi har en massa kunnande hos våra läsare. Någon som vet vad det kan vara för fel på Alekzandras Mazda? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen