-
Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
-
#1
Hej,
En kompis har en båt med elmotor som drivs av diverse uttjänta bilbatterier (blyackumulatorer) som han fått igång igen genom att tillsätta ett par teskedar EDTA (etylendiamin tetraacetat eller TAED) till cellerna. En vanlig tillsats i tvättmedel för att göra vattnet mjukare. EDTA:n gör att man får fart på kemin igen mellan metalliskt bly och blysulfat som är själva principen. Har inte 100% koll på vad det är som händer egentligen. Misstänker att man får tillbaks den ursprungliga kristallformen av blysulfat som behövs för att få en effektiv laddningscykel.
/Cruzze
-
#2
Hej Cruzze. Det är kanske samma ämne som finns i "batterifixartabletter" som ska få slitna batterier att fungera ett tag till?
-
#3
Fullständigt vansinne! I alla normala blyackumulatorer ligger det nedallna ledande bitar av plattorna som ofelbart kortslulter cellerna vid dylika övningar.Möjligen kan man lyckas med en desulfator. Sök på nätet! Jag läste en mängd artiklar i ämnet för ungefär tio år sedan. Problemet är att blysulfat är synneligen svårlösligt.
En välbyggd desulfator och tid är vad som krävs. Häll sedan inte ut innehåll i naturen. Giftigt och miljöförstörande.
-
#4
Vissa påstår att man kan ge ett Batteri nytt liv genom att polvända det, vet inte om det fungerar.
-
#5
jag var på en skrot en gång och skulle köpa ett 6 volts batteri ,han hämtade ett batteri , jag frågade om det fungerade ,då sa han att det var bara att slänga de i backen ett par gånger sen vart det som nytt ,men jag köpte det ej
-
#6
@Jim: Mycket möjligt. Enligt uppgift funkar dock EDTA-proceduren kanske på typ hälften av batterierna han provat och det beror ju förstås på orsaken till varför de fallerat. Om det blivit kortslutning p.g.a. ledande bitar från cellerna så är det ju en annan femma.
/Cruzze
-
#7
Ett gammalt bilhandlarknep var att vända batteriet upp och ned och spola ut skiten som samlats i botten. Man fyllde på ny syra och batteriet fungerade ett tag (med reducerad effekt) tills man lyckades sälja skiten.
Fick faktiskt i uppgift att göra detta när jag en gång på 70-talet praktiserade på Curt Thylins bilaffär (Opel) i Skellefteå. Bilen startade och gick som en klocka efteråt, men hur länge förtäljer inte historien
-
#8
Hej Bengt.Töm ur batteriet syran i en plasthink,låt stå ett tag, slammet har nu lagt sig på botten,tag syraprovaren o sug upp ren syra,fyll sedan på med ny syra specifik vikt 1,28/L nu bör batteriet fungera,sedan beror de på hur mycket som har frätt bort av plus plattorna.Alltså ytan på plattorna är avgörande hur många ampere timmar ett batteriet har. Roland.
-
#9
Tänk vad folk jobbar med att komma på mer eller mindre begåvade "trix" för att få ett slutkört/förbrukat batteri att eventuellt fungera en kort stund till.
Är det ingen som kommit på den briljanta idén att bara åka och köpa ett nytt batteri och få lugn och ro då man vet att batteriet kommer att hålla 7år till och att bilen/motorcykeln alltid startar, även på vintern?
Är det bara jag som tänker så?
Batterifixartabletter, spola ur slammet och hälla tillbkas syran, rulla runt batteriet, man upphör aldrig att förvånas. Jag funderar på om generator och laddsystemet på fordonen mår bra av ett dåligt batteri? Ja, ja, man är olika helt enkelt.
-
#10
Diod,jag håller med dig fullständigt. Att trixa med batterier,filtrera/koka olja och alla andra "geniala" knep måste ju bara ses som dumt och de eventuella vinster man gör måste ju vara väldigt kortsiktiga. Sköt om era fordon på ett riktigt sätt, det är där pengarna finns att tjäna.
-
#11
Benelli; att polvända kan fungera om det inte är kortslutning eller avbrott i batteriet.
-
#12
Ganska intressant diskussion om att skrämma i gång gamla batterier.
I stort sätt pajar ett batteri av tre orsaker .
På botten i kärlet bildas så mycket slam att det blir kårsslutning eller att batteriet blir så varmt (en varm sommardag) att skivorna buktar och kommer i beröring med varandra och kårsslutning uppstår eller att vätskenivån varit så låg att blyet permanentas då minskar batteriets kapacitet.
På 50 och 60 talet fanns det företag som reparerade gamla batterier ,på den tiden fick man lämna batteriet till macken eller verkstaden för att få det uppladdat.
Reparationen gick till så att om det var en cell som var dålig bytte man helt enkelt cellen om batteriet var gammalt tog man ur alla cellerna gjorde rent innan man monterade en fungerade cell.
Om man misstänkte problemet var att blyet permanentats upptill på grund av för låg vätskenivå så chockade man batteriet med korta perioder med hög laddningsström för att få bort det permanentade blyet.
Så funkade batteriet ett tag till men alla dom här åtgärderna ersatte inte ett nytt batteri.
-
#13
Ser fram mot kommentarer.
-
#14
Hej Clas.OK jag tar en ur repotoaren! Karlstads Batterifabrik AB BRANZA, cellade om Batterier dvs man skickade in de gamla batteriet,nya celler sattes i de gamla kärlet,till ungefär halva priset mot ett nytt,Kvalitet mässigt, många gånger bättre än en del nya. Roland.
-
#15
Jo batterier finns en hel del historier och skrönor om hur det fungerar..
Håller med tidigare talare att enklast och snabbaste är att lämna in det för återvinning om det inte håller laddningen när man provat ladda det någon gång och sedan gå och köpa ett nytt.
Där finns en brasklapp att ta hänsyn till..du får vad du betalar för, så är det bara..!
Känn på ett billigt batteri och ett som är dyrare..i regel är det dyrare tyngre och då finns det mera bly i det vilket gör att det håller längre och ger mera "krut"om man sköter det som tänk.
Dåliga batterier i fordon kan ju få säkringen i huvet att brinna snabbt, finns väl inget eländigare än när det ska startas och startmotorn bara klickar..
/ALU
-
#16
Apropå skrönor: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20120926/farligt-med-bilbatteri-pa-betonggolv/
-
#17
När jag gjorde min militärtjänst som bandvagnsförare i ,slutet av femtiotalet, vid Armens Jägarskola i Kiruna hade vii fordonen så kallade köldstarts batterier enda skillnaden mot ett "vanligt" batteri var att det var märkt köldstart batteri.
Det skulle ge extra kraft vid start och det behövdes för det vara ofta ner mot 30-40grader kallt och vi var tvungna att utföra vissa uppdrag oavsett temperatur..
Men vad jag alltid har undrat över vad det var som gav den extra kraften vid start ögonblicket .
Någon som vet?
Något för Jim att "fundera" över under julen.
Hälsningar och God Jul Och gott nytt år
Från F.D Jägare 66 Sandvall Jägarskolan Kiruna.
-
#18
Hej. Köldstart batteri innehåller flera blyplattor,större yta med bly,är lika med, mera Ampere timmar, men samma yttermått , större kapacitet (startström) vid start i kyla.God Jul och Gott Nytt År. Roland.
-
#19
Intressanta grejer detta... Jag som kör med automatlåda är ju beroende av att batteriet fungerar. Bilen köptes fabriksny maj 2013. I slutet av maj fick den en rejäl rostskyddsbehandling. Batteriet laddades helt ur under natten den stod på tork i hallen. I augusti stod bilen i fem dygn - stendött batteri. Verkstaden här hemma kollade - diagnostikgrunkan för bilbatterier visade att batteriet mådde som en prins. Första vintern 2013-14 - hände två gånger att bilskrället inte startade - jo det var kallt, kanske minus 10 eller så. Eftersom jag kör c:a 5000 mil om året och sällan kortare än 7 mil åt gången borde det inte vara urladdat. Verkstraden kollar vid nästa service - batteriet är i mycket gott skick. Nu klarar sig batteriet hela sommaren och i stort sett hela vintern 2014-15 men jag märker på vårvintern att det är precis att startmotorn orkar dra runt motorn vid minusgrader. Ber verkstaden byta batteri vid nästa service... det är inte något fel på batt------ det skiter jag i - byt batteriet som jag bett om! Sorry - vi har inte något hemma. men har ett i morgon bitti.
OK - jag tar vägen förbi påmorgonen - jajjamensan - ett nytt blänkande batteri. Fast det skulle kollas först med deras testmackapär och det tog en stund - sedan åkte jag därifrån och har inte haft några problem alls sedan dess!
Eftersom jag jobbat med elektronik i hela mitt yrkesverksamma liv vågar jag påstå att sådana här fel skall inte kunna uppstå. Ett blybatteri är verkligen ingen Hi-tech och är synnerligen väl beprövad teknik. Antingen funkar det eller så funkar det inte. Hade felen fortsatt med urladdat batteri hade jag tyckt annorlunda, men här försvann ett aperiodiskt mycket störande fel genom att byta batteriet (som enligt diagnosgrunkan var i gott skick)
Bästa nyårshälsningar // Ingvar
-
#20
Hej Ingvar. Intressant berättelse. Jag körde en gång en Saab 900 cirka 50 meter ut på en knölig äng för att släpa ut en buske till en majbrasa. När jag skulle åka därifrån var bilen stendöd - det klickade inte ens om startmotorn.
Det var ett gammalt batteri och troligtvis ledde skumpandet till att skräpet i botten av batteriet skakade upp och kortslöt blyplattorna. Jag mätte batteriet och det var inte avbrott. Men snopet var det att strömmen bara "tog slut" på några minuter medan busken kopplades loss från dragkroken.
-
#21
Inom tillverknings industrin användes benämningen Måndags exemplar Ingvar L:s batteri är ett typiskt måndagsexemplar.
-
#22
det bästa i att få nytt liv i bilen vid kasst batteri är att köpa ett nytt batteri, detta
märker man när det 20 gr kallt och man ska till
jobbet en tidig morgon, det är en stor skillnad
på ett vedbo renoverat och ett nytt...
-
#23
Har ett 12V 200A? lastbilsbatteri i nyskick, som stått varmt i många år. Nu med gråsörja. Vill helst inte skrota. Någon i Sthlm/Uppsala som renoverar till vilken peng?
-
#24
Hej Braha.Den gråa sörjan du ser i cellerna är uppfrätt bly o svavelsyra,är inte renoveringsbart, Sönderfrätt. Roland.
-
#25
Sicket elände. Tack för info.
Hej,
En kompis har en båt med elmotor som drivs av diverse uttjänta bilbatterier (blyackumulatorer) som han fått igång igen genom att tillsätta ett par teskedar EDTA (etylendiamin tetraacetat eller TAED) till cellerna. En vanlig tillsats i tvättmedel för att göra vattnet mjukare. EDTA:n gör att man får fart på kemin igen mellan metalliskt bly och blysulfat som är själva principen. Har inte 100% koll på vad det är som händer egentligen. Misstänker att man får tillbaks den ursprungliga kristallformen av blysulfat som behövs för att få en effektiv laddningscykel.
/Cruzze
Hej Cruzze. Det är kanske samma ämne som finns i "batterifixartabletter" som ska få slitna batterier att fungera ett tag till?
Fullständigt vansinne! I alla normala blyackumulatorer ligger det nedallna ledande bitar av plattorna som ofelbart kortslulter cellerna vid dylika övningar.Möjligen kan man lyckas med en desulfator. Sök på nätet! Jag läste en mängd artiklar i ämnet för ungefär tio år sedan. Problemet är att blysulfat är synneligen svårlösligt.
En välbyggd desulfator och tid är vad som krävs. Häll sedan inte ut innehåll i naturen. Giftigt och miljöförstörande.
Vissa påstår att man kan ge ett Batteri nytt liv genom att polvända det, vet inte om det fungerar.
jag var på en skrot en gång och skulle köpa ett 6 volts batteri ,han hämtade ett batteri , jag frågade om det fungerade ,då sa han att det var bara att slänga de i backen ett par gånger sen vart det som nytt ,men jag köpte det ej
@Jim: Mycket möjligt. Enligt uppgift funkar dock EDTA-proceduren kanske på typ hälften av batterierna han provat och det beror ju förstås på orsaken till varför de fallerat. Om det blivit kortslutning p.g.a. ledande bitar från cellerna så är det ju en annan femma.
/Cruzze
Ett gammalt bilhandlarknep var att vända batteriet upp och ned och spola ut skiten som samlats i botten. Man fyllde på ny syra och batteriet fungerade ett tag (med reducerad effekt) tills man lyckades sälja skiten.
Fick faktiskt i uppgift att göra detta när jag en gång på 70-talet praktiserade på Curt Thylins bilaffär (Opel) i Skellefteå. Bilen startade och gick som en klocka efteråt, men hur länge förtäljer inte historien
Hej Bengt.Töm ur batteriet syran i en plasthink,låt stå ett tag, slammet har nu lagt sig på botten,tag syraprovaren o sug upp ren syra,fyll sedan på med ny syra specifik vikt 1,28/L nu bör batteriet fungera,sedan beror de på hur mycket som har frätt bort av plus plattorna.Alltså ytan på plattorna är avgörande hur många ampere timmar ett batteriet har. Roland.
Tänk vad folk jobbar med att komma på mer eller mindre begåvade "trix" för att få ett slutkört/förbrukat batteri att eventuellt fungera en kort stund till.
Är det ingen som kommit på den briljanta idén att bara åka och köpa ett nytt batteri och få lugn och ro då man vet att batteriet kommer att hålla 7år till och att bilen/motorcykeln alltid startar, även på vintern?
Är det bara jag som tänker så?
Batterifixartabletter, spola ur slammet och hälla tillbkas syran, rulla runt batteriet, man upphör aldrig att förvånas. Jag funderar på om generator och laddsystemet på fordonen mår bra av ett dåligt batteri? Ja, ja, man är olika helt enkelt.
Diod,jag håller med dig fullständigt. Att trixa med batterier,filtrera/koka olja och alla andra "geniala" knep måste ju bara ses som dumt och de eventuella vinster man gör måste ju vara väldigt kortsiktiga. Sköt om era fordon på ett riktigt sätt, det är där pengarna finns att tjäna.
Benelli; att polvända kan fungera om det inte är kortslutning eller avbrott i batteriet.
Ganska intressant diskussion om att skrämma i gång gamla batterier.
I stort sätt pajar ett batteri av tre orsaker .
På botten i kärlet bildas så mycket slam att det blir kårsslutning eller att batteriet blir så varmt (en varm sommardag) att skivorna buktar och kommer i beröring med varandra och kårsslutning uppstår eller att vätskenivån varit så låg att blyet permanentas då minskar batteriets kapacitet.
På 50 och 60 talet fanns det företag som reparerade gamla batterier ,på den tiden fick man lämna batteriet till macken eller verkstaden för att få det uppladdat.
Reparationen gick till så att om det var en cell som var dålig bytte man helt enkelt cellen om batteriet var gammalt tog man ur alla cellerna gjorde rent innan man monterade en fungerade cell.
Om man misstänkte problemet var att blyet permanentats upptill på grund av för låg vätskenivå så chockade man batteriet med korta perioder med hög laddningsström för att få bort det permanentade blyet.
Så funkade batteriet ett tag till men alla dom här åtgärderna ersatte inte ett nytt batteri.
Ser fram mot kommentarer.
Hej Clas.OK jag tar en ur repotoaren! Karlstads Batterifabrik AB BRANZA, cellade om Batterier dvs man skickade in de gamla batteriet,nya celler sattes i de gamla kärlet,till ungefär halva priset mot ett nytt,Kvalitet mässigt, många gånger bättre än en del nya. Roland.
Jo batterier finns en hel del historier och skrönor om hur det fungerar..
Håller med tidigare talare att enklast och snabbaste är att lämna in det för återvinning om det inte håller laddningen när man provat ladda det någon gång och sedan gå och köpa ett nytt.
Där finns en brasklapp att ta hänsyn till..du får vad du betalar för, så är det bara..!
Känn på ett billigt batteri och ett som är dyrare..i regel är det dyrare tyngre och då finns det mera bly i det vilket gör att det håller längre och ger mera "krut"om man sköter det som tänk.
Dåliga batterier i fordon kan ju få säkringen i huvet att brinna snabbt, finns väl inget eländigare än när det ska startas och startmotorn bara klickar..
/ALU
Apropå skrönor: http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20120926/farligt-med-bilbatteri-pa-betonggolv/
När jag gjorde min militärtjänst som bandvagnsförare i ,slutet av femtiotalet, vid Armens Jägarskola i Kiruna hade vii fordonen så kallade köldstarts batterier enda skillnaden mot ett "vanligt" batteri var att det var märkt köldstart batteri.
Det skulle ge extra kraft vid start och det behövdes för det vara ofta ner mot 30-40grader kallt och vi var tvungna att utföra vissa uppdrag oavsett temperatur..
Men vad jag alltid har undrat över vad det var som gav den extra kraften vid start ögonblicket .
Någon som vet?
Något för Jim att "fundera" över under julen.
Hälsningar och God Jul Och gott nytt år
Från F.D Jägare 66 Sandvall Jägarskolan Kiruna.
Hej. Köldstart batteri innehåller flera blyplattor,större yta med bly,är lika med, mera Ampere timmar, men samma yttermått , större kapacitet (startström) vid start i kyla.God Jul och Gott Nytt År. Roland.
Intressanta grejer detta... Jag som kör med automatlåda är ju beroende av att batteriet fungerar. Bilen köptes fabriksny maj 2013. I slutet av maj fick den en rejäl rostskyddsbehandling. Batteriet laddades helt ur under natten den stod på tork i hallen. I augusti stod bilen i fem dygn - stendött batteri. Verkstaden här hemma kollade - diagnostikgrunkan för bilbatterier visade att batteriet mådde som en prins. Första vintern 2013-14 - hände två gånger att bilskrället inte startade - jo det var kallt, kanske minus 10 eller så. Eftersom jag kör c:a 5000 mil om året och sällan kortare än 7 mil åt gången borde det inte vara urladdat. Verkstraden kollar vid nästa service - batteriet är i mycket gott skick. Nu klarar sig batteriet hela sommaren och i stort sett hela vintern 2014-15 men jag märker på vårvintern att det är precis att startmotorn orkar dra runt motorn vid minusgrader. Ber verkstaden byta batteri vid nästa service... det är inte något fel på batt------ det skiter jag i - byt batteriet som jag bett om! Sorry - vi har inte något hemma. men har ett i morgon bitti.
OK - jag tar vägen förbi påmorgonen - jajjamensan - ett nytt blänkande batteri. Fast det skulle kollas först med deras testmackapär och det tog en stund - sedan åkte jag därifrån och har inte haft några problem alls sedan dess!
Eftersom jag jobbat med elektronik i hela mitt yrkesverksamma liv vågar jag påstå att sådana här fel skall inte kunna uppstå. Ett blybatteri är verkligen ingen Hi-tech och är synnerligen väl beprövad teknik. Antingen funkar det eller så funkar det inte. Hade felen fortsatt med urladdat batteri hade jag tyckt annorlunda, men här försvann ett aperiodiskt mycket störande fel genom att byta batteriet (som enligt diagnosgrunkan var i gott skick)
Bästa nyårshälsningar // Ingvar
Hej Ingvar. Intressant berättelse. Jag körde en gång en Saab 900 cirka 50 meter ut på en knölig äng för att släpa ut en buske till en majbrasa. När jag skulle åka därifrån var bilen stendöd - det klickade inte ens om startmotorn.
Det var ett gammalt batteri och troligtvis ledde skumpandet till att skräpet i botten av batteriet skakade upp och kortslöt blyplattorna. Jag mätte batteriet och det var inte avbrott. Men snopet var det att strömmen bara "tog slut" på några minuter medan busken kopplades loss från dragkroken.
Inom tillverknings industrin användes benämningen Måndags exemplar Ingvar L:s batteri är ett typiskt måndagsexemplar.
det bästa i att få nytt liv i bilen vid kasst batteri är att köpa ett nytt batteri, detta
märker man när det 20 gr kallt och man ska till
jobbet en tidig morgon, det är en stor skillnad
på ett vedbo renoverat och ett nytt...
Har ett 12V 200A? lastbilsbatteri i nyskick, som stått varmt i många år. Nu med gråsörja. Vill helst inte skrota. Någon i Sthlm/Uppsala som renoverar till vilken peng?
Hej Braha.Den gråa sörjan du ser i cellerna är uppfrätt bly o svavelsyra,är inte renoveringsbart, Sönderfrätt. Roland.
Sicket elände. Tack för info.