Kan man renovera bilbatterier genom att välta dem?

Fråga: En bekant till min kompis säger att man kan få liv i gamla bilbatterier på så sätt att man välter det fram och tillbaka några gånger, sen är det fullt laddat. Kan detta stämma?

Bengt L Jardberger

 

Svar: Att välta och rulla ett bilbatteri är nog det sämsta man kan göra med det. Det här låter lite som skrönan med ”råttan i pizzan”. I bilbatterier finns det ett slamrum längst ner där flagor och annat som lossnar från blyplattorna samlas. Om dessa utrymmen blir så fulla att slammet når upp till blyplattorna kommer batteriet att självurladda då plattorna kortsluts av det elektriskt ledande slammet. Att då ruska, välta eller vända upp och ner på ett bilbatteri kan orsaka att allt slam rinner in mellan plattorna och kortsluter dessa.

Däremot finns det ett liknande scenario när det gäller exempelvis AGM-batterier som har en porös glasmatta mellan blyplattorna. Där kan det behövas lite extra cirkulation på batterisyran eftersom glasmattorna bromsar flödet så att ”färsk” syra inte kan komma till plattorna. Men det gör man inte genom att välta batteriet, utan genom att ge det en liten dos ”överladdning” så att gasbubblorna som bildas rör om i batterisyran så att denna byts ut mellan plattorna

Jim Lundberg.

Rulla till toppen