Volkswagen Jetta med skorrande startmotor

Fråga: Hej. På min Volkswagen Jetta från 1990 så har startmotorn börjat ”skorra” till vid uppstart, liknande ljud som när man av misstag aktiverar startmotorn då den redan är igång, händer bara ibland men undrar om det är något tecken på kommande haveri, vill gärna åtgärda så man inte blir stående. Tacksam för tips.

Hälsningar

Peter

 

Svar: Det kan vara flera anledningar till att startmotorn inte greppar, En vanlig sak är att startkransens kuggar är slitna. Tack vare kompressionen så stannar vevaxeln i en motor nästan alltid i samma position när motorn stängs av. Ibland kan det bli på flera ställen, men om man har en ”dominant” cylinder med högsta kompressionen kan det bli så att startmotordrevet alltid far in i startkransen på samma ställe, och här blir då kuggarna mest slitna och deformerade.

Detta kan man se om det finns ett inspektionshål någonstans runt svänghjulet. Ibland kan man ge motorn lite konstgjord andning genom att man filar till de skadade kuggarna som ofta är lite utnitade. Ett gammalt trick är att värma startkransen, ta bort den och vända den så att startmotordrevet istället går in på den oskadade sidan.

Det kan även vara så att själva startmotorn går lite trögt så att drevet inte skjuts iväg med full kraft. Detta kan bero på att det behövs lite olja, men det kan även bero på att bendixdrevet och dess axel är slitna eller krokiga så att drevets axiella rörelse hindras. Solenoiden har ju bara en viss kraft att knuffa på med så allt måste löpa hyfsat lätt på startmotorns axel.

Skorrandet brukar inte direkt leda till något allvarligare haveri, men en dag kanske bilen inte går att starta och det kan vara nog så besvärande.

Jim Lundberg

Rulla till toppen