Vilken motor hade transportmopeden?

Fråga: Hej. Tagit fram fars gamla flakmoppe ur ladan då jag är sugen på att få upp den på banan igen. Den är långt ifrån original, men mest fundersam har jag blivit vad gäller motorn. Det sitter en två- eller treväxlad (jag har svårt att avgöra vilket) fartvindskyld Sachs från 1968 på den. Så ska det väl inte vara? Jag har känslan av att det alltid satt fläktkylda motorer på flakorna eller har fel? God fortsättning!

Svar: Hej och god fortsättning! Jag får anta att det är en NV eller MCB-tillverkad transportmoped du har eftersom den har Sachsmotor samt att de är de allra vanligaste. Nästan alla transportmopeder hade treväxlad fläktkyld Sachsmotor, med undantag för den första modellen 1197 som hade tvåväxlad Sachsmotor och modell 1193 med Husqvarnamotor. 1193 tillverkades från och med 1966 och såg förövrigt lika ut med samtida MCB-transporter med Sachsmotorer. Samtliga var fläktkylda, hade trampor och var handväxlade. Huvudbilden visar en Sachs 50/3 LS vilken de allra flesta transport/flakmopeder hade utrustats med.

Vilken modell du har kan du se på VoV- TSV-skylten om denna finns kvar. Skylten är placerad ovanför motorfästet, och du ser den tydligt på huvudbilden ovan.

Josefine Andersson

 

Vilken motor hade transportmopeden?
Så här ser växelanordningen ut på en treväxlad Sachsmotor med trampor och handväxel. Om din motors växelarm inte ser ut enligt bilden är det troligt att du har en tvåväxlad motor.
Vilken motor hade transportmopeden?
Första transportmodellen från NV, modell 1197, var den enda med tvåväxlad fläktkyld Sachsmotor original. Tillverkades 1957–1958.
Rulla till toppen