Hur många kulor i styrhuvudet på NV-JB?

Fråga: Hej igen. Hur många kulor ska det vara i styrstolpen på NV-JB? Fick dom spridda över garagegolvet när jag monterade bort gaffeln – jäkligt otur eller oskicklighet är nog sanningen, om jag ej funnit alla, var kan man köpa dessa? Det är 3/16″.

Arne Persson

 

Svar: Tyvärr så finns det ingen uppgift om antal kulor i Nymans reservdelskatalog, bara att de har en diameter på 3/16″ – eller 4,76 mm om man så vill. Enklast är att smeta in en lagerbana med lite fett och se hur många kulor det får plats i den. Viktigt är att det alltid finns en liten lucka mellan kulorna så att de inte skaver i varandra när lagret vrider sig. Om man trycker ihop alla kulor i lagerskålen så ska luckan mellan början och slutet på kulraden vara ungefär en halv kula stor.

För det mesta är det bara att stoppa i kulor tills den inre konan helt plötsligt hamnar för högt – då tar man ur den sista kulan man lade i så brukar det bli rätt. Om man vänder på steken så kan man ta ur ganska många kulor innan den inre konan hamnar för djupt i lagret. Nya kulor i tumdimension hittar man hos Jacking AB i Kungsör, telefon 0227 – 133 22.

Jim Lundberg

Hur många kulor i styrhuvudet på NV-JB?
Man ska alltid lämna en liten lucka i raden av kulor – annars kan kulorna ligga och nöta mot varandra och lagret går tungt.
Rulla till toppen