Hur mycket tvåtaktsolja i bensinen?

Hur mycket tvåtaktsolja i bensinen?

Publicerad

Fråga: Moi. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket olja jag skall blanda in i min Suzuki PV tank. Har ej en oljeblandere och därför blandar jag bensinen själv men jag kommer inte ihåg hur mycket. Det skall vara 2 % i den, men hur mycket olja skall jag lägga på 1 liter bensin och hur mycket skall jag lägga i på 3 liter bensin.

Tom

 

Svar: Jag får hänvisa till en tidigare artikel i ämnet som heter Tabell för inblandning av tvåtaktsolja i bensinen. För att få fram inblandningen för just 3 liter bensin slår man bara ihop mängden olja för 1 & 2 liter bensin vilket blir 0,2 + 0,4 = 0,6 deciliter olja till 3 liter bensin för att få 2 % inblandning (se tabellen i den länkade artikeln).

Tänk på att vissa motorer med separatsmörjning kan ta skada om man blandar oljan i bensinen istället för att hälla den i avsedd oljetank. Det beror på att en del motorer har lager som får sin smörjning av oljan när den kommer från oljepumpen på sin väg in till vevhuset. Har man bara oljan i bensinen är det inte säkert att den oljan når dessa lager "bakvägen".

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fylla acetylentub till belysningen på Indian

1 kommentar

Ingvar Nilsson: Hej! Acetylen är lurigt! Självantändningstrycket kan vara så lågt som 2,4 bar om jag minns rätt. AGA-massan i tuben är dränkt i aceton. Acetylengasen löser sig i acetonet tack vare agamassan och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2018-11

  • Classic Motor 2018-10

  • Classic Motor 2018-09

  • Classic Motor 2018-08

  • Classic Motor 2018-07

  • Classic Motor 2018-06

  • Classic Motor - Turist på väg

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842