Hur mycket tvåtaktsolja i bensinen?

Fråga: Moi. Nu kommer jag inte ihåg hur mycket olja jag skall blanda in i min Suzuki PV tank. Har ej en oljeblandere och därför blandar jag bensinen själv men jag kommer inte ihåg hur mycket. Det skall vara 2 % i den, men hur mycket olja skall jag lägga på 1 liter bensin och hur mycket skall jag lägga i på 3 liter bensin.

Tom

 

Svar: Jag får hänvisa till en tidigare artikel i ämnet som heter Tabell för inblandning av tvåtaktsolja i bensinen. För att få fram inblandningen för just 3 liter bensin slår man bara ihop mängden olja för 1 & 2 liter bensin vilket blir 0,2 + 0,4 = 0,6 deciliter olja till 3 liter bensin för att få 2 % inblandning (se tabellen i den länkade artikeln).

Tänk på att vissa motorer med separatsmörjning kan ta skada om man blandar oljan i bensinen istället för att hälla den i avsedd oljetank. Det beror på att en del motorer har lager som får sin smörjning av oljan när den kommer från oljepumpen på sin väg in till vevhuset. Har man bara oljan i bensinen är det inte säkert att den oljan når dessa lager ”bakvägen”.

Jim Lundberg

Rulla till toppen