Hur vänder man kolven i en ILO Piano?

Fråga: Blev lite fundersam… Jag håller på att montera ihop en ILO Piano och har märkt upp den gamla kolven. Men tycker det verkar konstigt att kolvringsgapen hamnar framåt. Eftersom det är varmare vid avgaskanalen så tyckte jag att dom borde ju vara bakåt. Det finns inga märkningar varken på den nya kolven eller på den gamla och hur man än vänder kolven så hamnar inte ringgapen för någon kanal. Motorn verkar oskruvad sen tidigare så Därför min fråga vilken väg är rätt väg..?

Pelle

 

Svar: Det är nog vanligast att man placerar kolvringarnas ändar på var sin sida om insuget, men så länge de går fritt från alla portar ska det fungera – som det bevisligen gjort i din motor. En annan vanlig variant är att man placera styrstiften i kolven så att ringändarna hamnar 180 grader från varandra. Då läggar man dem på diagonalen så att de hamnar vänster om avgasporten och höger om insuget – eller tvärtom.

Jag skulle nog vända kolven så att ringändarna hamnar på varsin sida av insuget – förutsatt att de verkligen går fria från insuget. Märk styrstiftens placering på kolvtoppen med en tuschpenna så ser du hur de hamnar relativt alla portar i cylindern.

Jim Lundberg

Hur vänder man kolven i en ILO Piano?
En vanlig variant är att lägga kolvringsgapen diagonalt.
Hur vänder man kolven i en ILO Piano?
Ett annat vanligt alternativ är att man placerar kolvringsgapen på var sida om insuget.
Rulla till toppen